Lær syrisk matlaging av Adele

Har du lyst til å lære deg å lage syrisk mat bør du ta turen til Akset tirsdag 9. januar.

gleder seg: Arrangørene gleder seg over å kunne tilby gratis matkurs den 9. januar. Fra v. Adele Nassar, Liv Kristin Høyem, Sigrid Bjerkan og Marit Skogset Franssen.Foto: Nina Fossum

Nyheter

Kulturkafeene i regi kulturhuset, kulturskolen og biblioteket har blitt populære arrangement som trekker bortimot 50 gjester hver gang. Det er en uformell møteplass mellom gamle og nye inderøyninger der de koser seg med god mat, underholdning og sosialt samvær.

«Mnsaf riz bozella»

Nå er det nytt år og nye muligheter, og arrangørene starter på ny frisk med Kulturkafé. Den første blir tirsdag 9. januar, i ny drakt. Den begynner nemlig allerede om ettermiddagen med et gratis matkurs. Adele Nassar fra Syria vil lære kursdeltakerne å lage middagsretten «Mnsaf riz bozella». Det tar én time, og maten vil bli solgt på åpen kulturkafé etterpå.

Adele som kom hit for cirka 15 måneder siden er en dyktig kokke som drev mye med catering i hjemlandet. Datteren Rita, som kommer til å være med på kurset både som tolk og kjøkkenassistent, forteller at moren leverte mat til både bursdager, bryllup og andre anledninger hjemme i Syria, og da var det ikke uvanlig at hun laget ulike matretter for opptil 200 personer på en gang. Den retten Adele skal lage på kurset består av storfekjøtt, erter, løk, nøtter, ris og mange ulike krydder. Den kokes først i en kjele, før den skal legges i rispapir og få en runde i stekeovnen.

Åpent for alle

Liv Kristin Høyem sier hun gleder seg til å smake den maten Adele skal lage, selv om hun ikke får sett selve prosessen fordi hun må være på plass i biblioteket som holder åpent hele kvelden.

– Jeg synes det er spennende å lære mer om ulike matkulturer, og dette er jo også en fin måte å bli kjent med nye inderøyninger på, smiler hun.

Sigrid Bjerkan, rektor ved kulturskolen, forteller at kurset har blitt til som en følge av at noen elever ved videregående etterspurte noe lignende.

– De hadde lyst til å lære seg å lage noe enkelt til middag – annet enn nudler og Grandiosa, og da ba vi Adele om hjelp, sier hun. Men hun legger til at kurset er åpent for alle. Det er selvsagt også den påfølgende Kulturkaféen.

– Det blir salg av kaffe og kaker etter den syriske matretten, og det blir underholdning. Rune Langfjæran er kveldens kafévert, og kanskje får vi se syrisk dans, sier Sigrid Bjerkan. Hun gleder seg over at det skapes nye arenaer og møteplasser på Akset, på tvers av kulturer.