– Ta Norge ut av oljetåka

Ungdommer fra Inderøy Natur og Ungdom mener at den viktigste saken for 2018 er at den nye regjeringen tar Norge ut av oljetåka og inn i en fornybar framtid.

UT AV OLJETÅKA: – Nå må statsminister Erna Solberg få på plass en politikk som tar Norge ut av oljetåka, mener Mari Brønseth (til venstre) og Frida Myklebust Amdahl i Inderøy natur og ungdomFoto: Privat

Nyheter

– Vi krever at neste regjering ikke fortsetter å etterlate store miljøproblemer til dagens unge. Øverst på kravlista er at regjeringa tar Norge ut av oljetåka og inn i en fornybar framtid, sier Mari Brønseth i Inderøy Natur og Ungdom i ei pressemelding.

Grønt skifte

300 norske ungdommer har denne uka vært samlet til Natur og Ungdoms landsmøte. Her var leder i Natur og Ungdom, Ingrid Skjoldvær, tydelig på at hun mener den kommende regjeringen er nødt til å sørge for et grønt skifte fra forurensende oljeindustri til fornybare næringer.

– Da er det ikke et alternativ å åpne for oljeboring i Lofoten, Vesterålen og Senja eller å gi full gass for oljeboring i Arktis, sier hun.

Uenig i dom

I november i fjor saksøkte Natur og Ungdom staten fordi de mener Staten bryter grunnloven når den åpner for oljeboring i Arktis. 4. januar kom dommen som frikjenner staten, men anerkjenner at grunnloven faktisk gir alle Norges innbyggere retten til et sunt miljø.

– Vi er uenige i denne dommen. Klimaet tåler ikke mer olje. Det er klimaforskerne krystallklare på. Den norske oljepolitikken svikter min generasjon og truer min framtid. For oss er det klart at staten bryter Grunnloven og vår rett til sunt miljø. Tingretten legitimerer en navlebeskuende klimapolitikk som ser bort fra at klimakrisa ikke kjenner landegrenser, sier Mari Brønseth i pressemeldingen.

– Har dårlig tid

Ifølge Cicero kan karbonbudsjettet vårt være brukt opp innen 2020. Aldri har politikerne hatt dårligere tid.

– Nå må Høyre, Fremskrittspartiet og Venstre ta ansvar og sende Norge i full fart mot fornybarsamfunnet. Vi kommer i alle fall ikke til å sitte på baken og se på at politikere sender oss hodestups mot stupet. Vi krever at regjeringen tar ansvar for miljøkatastrofen fortida har skapt, og som det er vi, ungdommen, som må leve med, avslutter Brønseth.