Et drømmeoppdrag

Når cupfinalene i volleyball går av stabelen i Ekeberg på lørdag dømmes de av to inderøyninger. Det er Ellen Mari Burheim (38) og Frank Møllegaard (46).

TIL CUPFINALEN: Trøndelag har fostret mange profesjonelle volleyballdommere, og Ellen Mari Burheim og Frank Møllegaard er to av dem. Til helga er de utplukket til å være 1. dommere under cupfinalene.Foto: Nina Fossum

Nyheter

Det å få dømme cupfinalene henger høyt i fagmiljøet, og de to dommerne fra Inderøy gleder seg stort til helga.

I særklasse

Ellen Mari Burheim, opprinnelig fra Skogn men bosatt i Inderøy, er første og eneste norske kvinne som er sertifisert for internasjonale dommeroppgaver i volleyball. Hun er medlem av Steinkjer Volleyballklubb, men til daglig jobber hun som politi i Stjørdal, er samboer og har to barn. Ellen Mari har dømt over 175 nasjonale elitekamper, nærmere 40 internasjonale, og var så sent som uka før jul 1. dommer i europacupen mellom Pärnu og kypriotiske Pafiakos i Estland. I februar skal hun til Sveits for å dømme ny kamp i europacupen, men nå på lørdag skal hun være 1. dommer i finalen for kvinner mellom Førde og Oslo. Hun har tidligere dømt tre cupfinaler, og dette blir den andre som 1. dommer.

Dømmer nesten hver helg

Frank Møllegaard som representerer Inderøy IL, har en lang yrkeskarriere i Telenor bak seg, og han har en nesten like lang karriere som dommer. Han dømmer kamper nesten hver eneste helg, og har til sammen dømt 101 eliteseriekamper. Han har tidligere vært 2. dommer i en cupfinale, men på lørdag blir herrefinalen mellom Tromsø og Viking hans debut som 1. dommer i cupfinalen.

– Dette er den største kampen vi kan dømme i Norge. Vi er mange som kjemper om å få denne oppgaven, så det er klart det er en ære, smiler han. Frank har spilt volleyball for Inderøy IL tidligere på 2. divisjonsnivå, og han har trent et guttelag til juniorfinale og gull for 15-åringer.

– Det eneste jeg angrer på er at jeg kom litt sent i gang. Jeg begynte ikke aktivt med volleyball før jeg passerte 30 år, men siden har jeg vært hekta, sier han. Han startet også for sent til å få tatt internasjonalt dommerkurs, og det synes Frank er litt synd. Men imidlertid gjør han mer enn god nytte for seg her til lands, for de fleste helgene er satt av til dømming – mest i Trøndelag, men det blir også turer til Oslo, Stavanger, Bergen og Tromsø innimellom.

Sesongens gulrot

Ellen gleder seg også til det som skal skje i helga, selv om hun har vært med på sirkuset før.

– Cupfinalen er liksom gulrota i sesongen, og det er veldig artig å få være med aktivt på den. Faktisk snakker vi om en hel volleyballuke med trenersamlinger og kursing som topper seg med kampene. Vi møter lagledere, trenere, dommere og spillere vi har møtt før, så det er et fint miljø, sier hun.

Ellen Mari startet å spille volleyball for Frol da hun var 15 år. Senere ble hun med på «Levangerstudentene», og da hun etter hvert flyttet til Oslo ble hun med på studentlaget OSI.

– Jeg avsluttet min spillerkarriere i 2004 for da måtte jeg velge mellom å spille og å dømme. Etter å ha dømt kamper i hjemlandet i mange år tok hun i 2011 det internasjonale dommerkurset, og etterspørselen har ikke blitt mindre siden da. Ellen Mari har mange jern i ilden med jobb, familie og dømming, men takket være god støtte fra familie og venner får hun kabalen til å gå opp.

Litt nerver

Både Ellen Mari og Frank har mistanke om at det kan bli litt nerver på dem også i timene før cupfinalene starter. Ikke på vegne av egne prestasjoner, for det er en grunn til at de har kommet så langt som de har. Derimot er det en del utenforstående faktorer som kan virke inn.

– Det pleier å være rundt 1500 publikummere, mye støy og stor stemning. En annen sak er at det blir TV-overføringer, og da kan det bli en del tekniske ting å ta hensyn til som vi ikke har til vanlig, sier de. Men de er vant til å holde fokus og full konsentrasjon, så de regner med at det skal gå veldig bra denne gangen også. Begge er stolte over å bo i ei bygd og et fylke med gode volleyballtradisjoner som har fostret både gode spillere og dommere, og i helga skal de begge stå fram og gjøre ære på hele volleyballmiljøet.