Gå til sidens hovedinnhold

Arbeidsledighet og boligpriser

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Samfunnet begynner for alvor å merke slitasjen fra koronapandemien. Arbeidsledigheten er økende over hele landet, flere permitteres og mange står i fare for å miste jobbene sine helt. Også her i Inderøy kryper arbeidsledighetstallene oppover. Statistikken fra Nav viser at vi i slutten av januar har nesten 150 personer som er helt eller delvis ute av arbeidslivet i kommunen vår.

Ifølge arbeids- og velferdsdirektør Sigrun Vågeng opplever vi nå den høyeste arbeidsledigheten i Norge siden 2. verdenskrig. Hun mener den siste ukens dobling av antallet registrerte helt ledige, har som hovedårsaken den kraftige økning i antall permitteringer som følge av tiltakene iverksatt for å begrense spredningen av koronaviruset.

Ordfører Ida Stuberg karakteriserer det som en ventet men uheldig og uønsket utvikling, som først og fremst er trasig for den enkelte, men at det også utfordrer et lokalsamfunn som Inderøy. Hun sier det er nødvendig å se på mulighetene for å avhjelpe lokalt næringsliv og deres utfordringer.

Det er bra regjeringen kommer med økonomiske tiltakspakker for å hjelpe næringslivet, men disse skulle ha vært enda bedre spisset mot mellomstore og små bedrifter. I dag er det de største bedriftene som stikker av med de største utbetalingene. Øyna Kulturlanskapshotell er en av bedriftene i Inderøy som havner utenfor alle kompensasjonsordninger, da disse er basert på historiske tall. For hotellet som åpnet i juni, finnes det ikke tall som kan forsvare et omsetningstap på 30 prosent, som kreves for å få støtte.

Og de er ikke alene. Inderøy har mange små og mellomstore bedrifter som sliter i disse dager, dermed er det viktigere enn noen gang at vi benytter oss av det lokale næringslivet. på den måten kan vi alle bidra til at ikke flere inderøyninger skal ende opp i statistikken som arbeidsledige.

En annen merkelig effekt av koronapandemien er en historisk vekst i boligprisene. I en tid hvor mange forventet nedgang og usikkerhet i markedet, så viser tall fra Eiendom Norge at boligprisene steg med 3,2 prosent for januar i år. Boligprisene er nå 8,6 prosent høyere enn de var for et år siden, før koronapandemien var et faktum i Norge.

Ifølge administrerende direktør i Eiendom Norge, Henning Lauridsen er det bare boligbygging som kan sikre en moderat boligprisutvikling. I Inderøy bygges det mange nye boliger for tiden, det er bra. Dette bidrar både til arbeidsplasser og bolyst. Forhåpentligvis bidrar det også til å gjøre SSBs folketallsframskriving til skamme, slik at vi vil se en befolkningsvekst i kommunen.

Kommentarer til denne saken