Leder Dette er en leder. Lederen gir uttrykk for avisens holdning.
Førstkommende søndag går Bruløpet av stabelen for 30. gang. Helt siden den første sommeren 30-årsjubilanten Skarnsundbrua ble åpnet for trafikk, har løpet som går fra ene enden av brua og over til den andre, og deretter til Mosvik, vært et populært innslag for både hobbyløperen, trimfantasten og den ihuga konkurranseløperen.
Utgangspunktet for løpet var å skape en arena for brobygging mellom idrettslagene i den gang Inderøy og Mosvik kommune. De møttes til felles trening på brua allerede i desember 1991. Det var Nils Undersaker som lanserte ideen under et løp i Mosvik like etter at Jan Sandstad som var en primus motor innen friidretten i Mosvik, var død. Ledere i begge lag var med en gang enige om at denne ideen skulle følges opp når brua ble ferdig, og Bruløpet fikk dermed navnet «Jan Sandstads minneløp».
I tjue år forble det et møte mellom to kommuner på tvers av ei bru, og da kommunesammenslåingen var et faktum 1. januar 2012, le brobyggingen for idrettsgleden på tvers av skolekretser og grendesamfunn enda viktigere.
Det 6.5 kilometer lange løpet har også trukket løpere fra andre kanter av verden, som i 2002 da tre kenyanere ikke bare satte farge på løpet, men like gjerne tok med seg seieren hjem både for kvinner og menn. Northugguttene fra Framverran har alle gjort sitt for omtale av løpet nasjonalt, og tusenvis av løpesko i alle former og fasonger har tatt seg over brua i vannrette regnbyger, kraftige vindkast og strålende sol.
Så skal det sies at det gjennom tidene har vært større deltakelse i Bruløpet fra Mosviksiden av Skarnsundbrua, det har satt litt lenger inn å få like stor deltakelse fra inderøysiden av brua, ifølge arrangørene. Hva nå enn det måtte skyldes, er dette året for å reise kjerringa og løpe mann av huse for å bidra til at 30-årsjubilanten reiser seg like høyt som brutårnenes 152 meter over sjønivå, og at de 33 kilometerne med kabler som holde brua svevende, får testet sin styrke.
Skarnsundbrua har fått sin egen bok, som lanseres i disse dager, kanskje burde også Bruløpet ha fått sin egen bok? Her ligger det nok mange gode historier på lur. Og skulle du ikke ha lyst til å løpe, kan du alltids komme og spise kake på samfunnshuset i stedet.