Lørdag arrangeres Pride i Inderøy i forbindelse med Straumen Open, og det er ingen tvil om at selv om vi har kommet langt for likestilling og mangfold i Norge, så har vi fortsatt en vei å gå. Dessuten er det dessverre slik at likestilling og mangfold er ferskvare, det går ut på dato om man ikke fortsetter å snakke om det, vise det fram i praksis og lever etter det.

Samtidig er det veldig lett å gå i stereotypifella. Det er lett å lage seg forestillinger om at alle homofile har det samme behovet for å kles seg opp, sminke seg, vise seg fram og rope høyt. Sånn er det jo ikke. Mennesker er mennesker uansett legning, farge, nasjonalitet, trostilhørighet eller manglede sådan.

I denne ukas Inderøyningen har vi snakket med Markus. 21-åringen har levd åpent med sin homofile legning i Inderøysamfunnet siden han gikk på ungdomsskolen. Han har aldri hatt behov for verken å rope høyt, gå i tog eller kle seg opp i andre klær enn sine egne for å markere a han forelsker seg i menn.

For Markus er det viktig å fortelle, fordi han vil at unge mennesker som frykter å stå fram med sin legning skal skjønne at det slett ikke trenger å være så farlig. Det er ikke alle som opplever hets og stigmatisering fordi man velger å være åpen om hvem man forelsker seg i.

I april var det 50 år siden straffelovens paragraf 233 ble opphevet og sex mellom menn ble avkriminalisert i Norge. Slik er det ikke i store deler av verden. I mange land både i Amerika, Asia og Afrika risikerer man lange fengselsstraffer for å leve ut sin kjærlighet til en person av samme kjønn. Land som de Forente Arabiske Emirater truer med 15 års fengsel og muligheter for dødsstraff – for kjærlighetens skyld.

Nettopp derfor er det viktig at vi fortsetter å rope høyt for å forsvare retten til å elske hvem man vil. Samtidig må vi passe for å gå i stereotypifella, og tro at man er sånn eller slik utfra hvilket kjønn man foretrekker å ha sex med.

– Pride er for alle, ikke bare for de skeive. Mangfold skal være trygt, sier Siv Furunes i arrangementskomiteen for InderøyPride, det kan vi stille oss fullt og helt bak.