5. juni hvert år markerer vi verdens miljødag. Dagen ble etablert i 1972 for å øke folks bevissthet omkring miljøspørsmål, og behovet for en slik dag har ikke blitt mindre siden da. Tema for årets miljødag er kampanjen «Bare én klode», som handler om at jordkloden er vår eneste beboelige planet og derfor må vi ta vare på den.

Den siste rapporten fra FNs klimapanel gir oss nok en krystallklar marsjordre: Det finnes teknologi, nok kapital og mye politisk vilje, men tempoet må øke på alle fronter dersom vi skal unngå farlige klimaendringer. Dette har SV skjønt, og det prøver vi å få de andre politiske partiene også til å skjønne: Selvsagt må vi slutte med ineffektive fossile subsidier, og skru opp tempoet på grønne investeringer.

På Stortinget har SV foreslått en ny satsning for havvind. I stedet for å gå veien om tidkrevende konsesjonsprosesser i helt nye områder, vil vi legge til rette for plassering av havvindturbiner der det allerede er eksisterende oljekonsesjoner.

Et hurtigspor, der sokkelen elektrifiseres gjennom flytende havvind. Slike løsninger er fullt mulig, og det vil få ned klimautslipp fordi gasskraftverkene på sokkelen blir erstattet. Det vil skape oppdrag for verftene, noe som er bra for både industri og arbeidsliv. En slik satsning vil føre oss i front på flytende havvind, noe som er bra for Norge, og som samtidig er bra for planten vår.

Forslaget skal behandles på Stortinget, og vi inviterer andre partier på å være med og sikre flertall for en viktig del av et rettferdig grønt skifte. For å kunne redde planten må vi endre både samfunnet og økonomien til å være mer inkluderende, mer rettferdig og mer i takt med naturen. Da må staten ta en aktiv rolle. Dette er i den beste norske tradisjon, det var jo sånn oljeøkonomien i Norge ble utviklet i sin tid. Norge ble ikke bygget av privatkapitalister og markedsliberalisme, men av sterke fellesskap. Det er sånn vi kan få til et rettferdig grønt skifte!

Og inntil staten tar en mer aktiv rolle oppfordrer vi i Inderøy SV deg til klimarydding, strandrydding eller søppelplukking i nærområdet på verdens miljødag 5. juni. God tur!

Sett også av søndag 11. september. Da inviterer Naturvernforbundet og klima- og miljøpartiene MDG, V og SV til strandrydding på Galgsøya. Gratulerer med verdens miljødag. Husk: vi i har bare én klode!

På vegne av styret i Inderøy SV

Margareth Halle, Leder