En høylytt opposisjon – livsviktig for demokratiet

–Inderøyningen vil med dette oppfordre våre politiske folkevalgte til å kalle en spade for en spade, og opposisjon for opposisjon. Vi trenger en levende og høylytt opposisjon for å bringe Inderøysamfunnet videre, lyder det i denne ukes lederartikkel.

–Inderøyningen vil med dette oppfordre våre politiske folkevalgte til å kalle en spade for en spade, og opposisjon for opposisjon. Vi trenger en levende og høylytt opposisjon for å bringe Inderøysamfunnet videre, lyder det i denne ukes lederartikkel. Foto:

DEL

Ukas leder Det er med stor forundring det registreres at man i politikken i Inderøy vegrer seg for å bruke ordet «opposisjon». Ved flere anledninger har Inderøyningen blitt gjort oppmerksom på at man ikke har en opposisjon i det politiske livet i Inderøy. Det er bekymringsverdig.

Ifølge Det store norske leksikon er opposisjon en betegnelse som i første rekke brukes om en gruppering i en eller annen besluttende forsamling som ikke støtter, men i varierende grad kan motarbeide, det utøvende organ, for eksempel kommunestyret. Det sies også at opposisjonens virksomhet er et vesentlig element i den politiske prosessen.

Etter kommuneloven kan kommunene velge mellom to overordnede styringsmodeller, formannskapsmodellen eller parlamentarisme. Inderøy kommune ledes, som de fleste andre kommuner i Norge, etter formannskapsmodellen. Formannskapet og andre folkevalgte organer blir forholdsmessig sammensatt etter partienes oppslutning i kommunestyret. Modellen har tradisjonelt blitt ansett for å være konsensusorientert fordi den legger til rette for dialog og kompromisser på tvers av partiene. Konsensus – eller enighet, på godt norsk, er vel og bra. Og selvfølgelig ønsker vi en politisk ledelse i kommunen som er i stand til å enes, og samarbeide på tvers av politiske meninger og grupperinger.

På den annen side; En politikk uten en tydelig opposisjon, blir en flat og på mange måter stagnerende politikk. Når det er opplest og vedtatt at man til enhver tid skal styre etter enighet, så kan det føre til at våre folkevalgte ikke tør å fronte sine hjertesaker, ikke tør å stå på sine krav, og i mange tilfeller går på akkord med egne prinsipper, og prinsipper man har gått til valg på.

Uten sammenligning for øvrig; i en bok redigert av Siri Gloppen og Lise Rakner ved Universitetet i Bergen, ser man på den politiske utviklingen i Afrika. Ifølge Rakner er fraværet av en sterk opposisjon et gjennomgangsfenomen i Afrika. – Det lider den demokratiske utviklingen under, sier professoren ved Institutt for sammenlignende politikk.

Inderøyningen vil med dette oppfordre våre politiske folkevalgte til å kalle en spade for en spade, og opposisjon for opposisjon. Vi trenger en levende og høylytt opposisjon for å bringe Inderøysamfunnet videre. La oss passe oss for å få Afrikanske tilstander.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken