Gå til sidens hovedinnhold

En sulten ulv, i en saueflokk!

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Kapitalisme gir oss muligheter. Det gir oss mulighet til å handle varer og tjenester som vi trenger for et godt liv. Ingen forteller oss hva, hvor eller når vi skal bruke pengene våre. Vi kan forhandle lønna vår, enten hver for oss, eller sammen med andre. Arbeiderpartiet er for en god balanse mellom markedsøkonomi og offentlig styring. Balansen er viktig. Uten grensesetting er kapitalismen som en sulten ulv i en saueflokk.

Gro reddet bankene, ikke aksjonærene.

Etter en hemningsløs pengebruk på 80-tallet fikk vi en bankkrise som holdt på å velte bankene over ende. Store kapitaleiere som satt som eiere av bankene hadde tapt store penger og manglet likviditet. Dersom bankene hadde gått konkurs ville næringslivet mistet tilgangen på kapital for å investere. Sårt trengte arbeidsplasser ville ikke bli skapt. Arbeiderpartiets regjering fikk oppvasken i fanget etter Høyres disko-nachspiel. Vi måtte redde bankvesenet.

Med Arbeiderpartiet og Gro Harlem Brundtland i spissen, ble bankene reddet. Gro var samtidig ikke interessert i å «redde» aksjespekulantene. De som investerer i aksjemarkedet gjør dette nettopp fordi fortjeneste og tap går opp og ned. 80-tallets storkapital hadde virkelig forsynt seg av overskuddene fra bank-aksjer. Da mente Arbeiderpartiet at aksjespekulantene fikk ta tapene selv. De fikk valget mellom å la staten overta aksjene, eller gå konkurs. Staten ble hovedaksjonær i de fleste storbankene og slik kunne fellesskapet redde bankvesenet. Staten gikk inn med penger mot at de gjenværende aksjonærene ikke skulle ta utbytte til krisen var over. Næringsliv og boligkjøpere ble sikret lånekapital, men med større edruelighet enn tidligere. Når finanskrisen var over solgte staten store deler av bankaksjene, med god fortjeneste. Pengene kunne brukes på mer velferd til oss alle.

Jens lånte bort billig, og satte ned forbud mot utbytte

I 2008 fikk vi finanskrisen som et resultat av at storkapitalen i USA lekte russisk rulett med boligmarkedet. Denne gangen var det Jens Stoltenberg i den rød-grønne regjeringen som fikk ansvaret for å på nytt redde bankvesenet. Jens var betydelig mer rundhåndet enn Gro. I stedet for å gå inn på eiersiden fikk bankene låne penger til sterkt redusert rente. Slik tok staten en del av risikoen, mens kapitaleierne fikk fortjenesten hvis det gikk bra. Samtidig innførte regjeringen Stoltenberg forbud mot utbytte, inntil bankene ble solide nok. Norske aksjonærer fikk en gunstig avtale. Amerikansk storkapital gjorde det bedre. I Norge ristet vi alle på hodet over hvordan amerikanerne åpnet fellesskapets lommebok for finansmarkedet.

Erna kjører «Wall Street Style»

Krisen som rammet landet i mars kunne fått langt større virkning uten en kapitalsterk stat. Nå er det våre felles verdier som utgjør innsatsen i pokerspillet. Verdier som er skapt av vår felles arbeidsinnsats, av våre felles verdier. Arbeiderpartiet reagerer på at regjeringen Solberg pøser ut skattebetalernes penger til næringslivet og dermed sikrer aksjonærene, samtidig som de advarer sterkt mot for stor offentlig pengebruk.

Inderøy Arbeiderparti mener at staten skal bidra aktivt til å sikre arbeidsplasser, med inntektssikring for de som er permittert og de som mister jobben. Arbeiderpartiet skal sikre drift av offentlige institusjoner. Staten skal ikke overta risikoen for finansmarkedet. Vi har lært av bankkrise og finanskrise. Arbeiderpartiet vet å sette grenser og vil stille strengere krav til bedrifter som får statlig hjelp og støtte.

Årsmøte i Inderøy Arbeiderparti 2021, Innsendt sak til fylkesårsmøtet i Trøndelag Ap

Kommentarer til denne saken