Neste uke vil mange merke at salgsfenomenet «Black Friday» og etter hvert «Black Week» har blitt utbredt i Norge. DNT ung tilbyr et alternativ til den kommende kjøpefesten, med arrangementer mange steder i landet.

– Det er et dilemma at vi som elsker naturen og friluftsliv også er blant dem som forbruker for mye. Mange vil ha nye ski til sesongen, oppdaterte kolleksjoner av klær eller er ikke bevisste nok hvor stort forbruk vi har. Miljøbelastningen blir for stor, sier Anna Nes, leder av DNT ung.

Lei av kjøpehysteriet

– Natur- og klimakrisene medfører at vi alle nå må senke forbruket og tenke nytt. Vi kan alle ta grep og legge om vanene våre for å senke forbruket. Grønn fredag gir alle en gyllen sjanse til å bli med på denne snuoperasjonen, sier Nes.

Hun og DNT ung er lei av kjøpehysteriet og oppfordrer folk til å heller gi brukte klær og utstyr et nytt liv. Derfor er de glade for å kunne invitere til fysiske arrangementer igjen.

Grønn fredag er en nasjonal byttedag som skal bevisstgjøre folk om klimaavtrykket som settes ved å hele tiden kjøpe nytt, og i stedet oppfordre til langtidsbruk av klær og utstyr. Grønn fredag er for alle og man kan delta uten å ha med noe, og likevel sikre seg friluftskupp til vintersesongen.

Gjenbruk og reparasjon er godt miljøvett

I tillegg til bytte og salg av brukt turutstyr handler Grønn fredag også mye om å reparere det man har av utstyr og klær. Mange av Grønn fredag-arrangementene vil gi mulighet til å reparere utstyr man allerede har.

– Med godt vedlikehold og reparasjon av friluftsutstyr så vil tingene dine vare lenger, og miljøavtrykket blir mindre. Og det er jo ganske tilfredsstillende å kunne beholde favoritt-plaggene enda noen sesonger, sier Anna Nes.

Hun oppfordrer alle til å også stille seg spørsmål ved om man trenger å eie alt utstyr selv.

– I stedet for å slå til på et Black Friday-tilbud for et par skøyter du skal bruke to ganger, kanskje du skal spørre en venn om å få låne eller sjekke nærmeste utlån- eller utleiested?

Miljøvettreglene

Sammen med POW Norge har DNT ung utarbeidet syv enkle miljøvettregler for et mer sporløst friluftsliv. Den tredje miljøvettregelen tar for seg nettopp gjenbruk:

#3 Fiks alt, alltid

Gjør gaffateip, ståltråd og lommekniv til fast inventar i tursekken. Det meste kan fikses, og det finnes reservedeler til både utstyr og klær. Ta kontakt med produsenten, så kan det til og med hende de hjelper deg helt gratis. Tar du vare på jakka di lenge nok, er den retro før du vet ordet av det.

Andreas Blaauw-Hval, pressekontakt Den norske turistforening