«Eleven skal vere svømmedyktig ved å falle uti på djupt vatn, svømme 100 meter på magen, og undervegs dykke ned og hente ein gjenstand med hendene, stoppe og kvile i 3 minutt (imens flyte på magen, orientere seg, rulle over, flyte på rygg), så svømme 100 meter på rygg og ta seg opp på land».

Slik beskrives Kompetansemålet for svømmedyktighet etter 4. trinn i grunnskolen.

Svømming, selvberging og livredning er en del av opplæringen i kroppsøvingsfaget. En opplæring som skal gjøre barna trygg i, ved og på vann. De skal ikke bare bli svømmedyktige selv, men de skal også bli i stand til å berge andre.

Statistikken viser at det drukner omkring 100 mennesker i Norge hvert år, De siste seks årene har 47 mennesker druknet i Trøndelag.

Hvem husker ikke spenningen som knyttet seg til de første svømmetimene, bussturen til nærmeste svømmehall, om du ikke var så heldig å gå på en skole som fremdeles hadde vann i bassenget. Klorlukta som rev i nesen, den varme, klamme lufta og den strenge svømmelæreren.

Svømmeundervisninger er så mye mer enn å lære å svømme. Det handler også om et avbrekk i den teoretiske skolehverdagen, og om en arena for å bli trygg på egen kropp. En arena som skaper rom for samtale om ulikheter.

I Inderøy har vi en lang kystlinje, og mange flotte badeplasser. Men vi har også sterke strømmer og kaldt sjøvann. Å være svømmedyktig i en reell situasjon ute stiller andre krav til eleven enn det å være svømmedyktig innendørs. Derfor er livredning langt inn som en del av svømmeopplæringen i 10. trinn.

Kommunedirektøren foreslår i sitt budsjettforslag at Inderøy skal redusere svømmeopplæringen dramatisk for å spare penger.

– Som svømmelærer tenker jeg at budsjettkutt er svært uheldig. Jeg blir bekymret for hvordan barn i Inderøy skal kunne lære å svømme, samt å nå læreplanens kompetansemål. Etter mitt syn blir det en umulig oppgave å ivareta for oss i skolen, sier svømmelærer Katrin Bang til Inderøyningen.

Det er oss fullstendig uforståelig at man kan velge å spare på bekostning av barnas sikkerhet, samtidig som man oppretter flere nye stillinger i administrasjonen.