Gå til sidens hovedinnhold

– Jeg er imponert over måten inderøyningene har håndtert, og stadig håndterer denne fasen av vår tidsregning på

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Kjære alle sammen.

Nå har sola snudd, og vi går mot lysere tider.

2020 ble annerledesåret over alle i moderne tid. Året da fellesskap og omtanke for medmennesker virkelig kom til syne i samfunnet vårt. Det er litt rart å se tilbake på marsdagene som snudde opp ned på hverdagen til de aller fleste av oss.

Medio mars var skoler- og barnehager stengt. En god del ansatte i kommunen var i karantene, og sørget med det for å begrense smittespredning. Andre ansatte tok et ekstra løft for å holde tjenestene oppe, og atter andre praktiserte hjemmekontor. På henvendelse til befolkningen om noen med helsefaglig bakgrunn ville være med å bidra, fikk vi fin respons fra både pensjonert helsepersonell og andre. God hjelp fra næringsdrivende og privatpersoner fikk vi også, da vi etterspurte beskyttelsesutstyr.

Kommunens kriseledelse har møttes jevnt gjennom året, det har vært faste møtetidspunkt i perioder, og mer ad hoc etter behov andre deler av året. I tillegg til kommunens ledelse er også frivilligheten representert her ved Røde Kors. Sammen med Frivillig Inderøy og Frivilligsentralen i Mosvik har de på glitrende vis koordinert henvendelser fra innbyggere som kunne gjøre en innsats for andre, og de har også tatt imot henvendelser fra innbyggere som har trengt en håndsrekning.

Gjennom tilstanden vi har stått i har mange fått hevet sin kompetanse, og kanskje utfordret sin komfortsone noe, med bruk av digitale verktøy. Skolene tok på imponerende vis i bruk verktøy vi ikke hadde så mye erfaring med, og det gikk veldig bra. Begrensningene for besøk på institusjonene har vært vonde for mange, og det har vært nødvendig å ta i bruk alternativer til besøk for å ha kontakt med nære og kjære. Det er lett å sette pris på de små gleder når vi opplever restriksjoner som de vi har hatt i år.

Lettelsen ble stor da restriksjonene for barnehager og skoler ble lempet fra og med 27. april, og ungene igjen kunne treffe sine jevnaldrende. Evalueringer og gjennomganger skal helt sikkert finne sted framover. Jeg tenker det er viktig å ha med seg at dette er en situasjon ingen av oss har opplevd tidligere, og det å vite hva de eneste rette tiltakene skal ha vært til enhver tid, har det vært få forunt å vite på forhånd.

Jeg er imponert over måten inderøyningene har håndtert, og stadig håndterer denne fasen av vår tidsregning på. Det er mange ulike prosjekter og utviklingsarbeid på gang til enhver tid i kommunen på de ulike enhetene. Jeg opplever at kommunen er en dynamisk organisasjon med dedikerte og kreative ansatte som ønsker å gjøre kommunen til et bedre sted å bo for innbyggerne. Det har de også gjort i år, på toppen av utfordrende omstillingsarbeid, noe vi som kommunepolitikere er svært takknemlige for.

Ved siden av frivilligheten og kommunen har næringslivet bidratt sterkt for å holde hjulene i gang i Inderøy. Det produseres mat, entreprenørene har prosjekter rundt om i hele regionen, ja til dels andre deler av landet, og reiselivsaktørene opplevde tidenes sommersesong. Inderøy Utvikling har dessuten vært til god hjelp for både kommunen og næringslivet, og holdt god oversikt etter hvert som nye muligheter fra nasjonalt og regionalt hold har bydd seg for små og mellomstore bedrifter i Inderøy. Noen har vært nødt til å finne nye måter å drive sin virksomhet på, og kreativiteten har vært stor – samtidig som det stadig er noen som også opplever utfordringer knyttet til sin virksomhet.

Like over nyttår kommer de første vaksinene, og kommunen har en plan for dette arbeidet. Det blir helt sikkert begrensninger og utfordringer i løpet av 2021 også, så det gjelder å opprettholde de gode rutinene den siste delen av maratonen vi tar del i sammen. Jula er høytid med tradisjoner, det er stor sannsynlighet for at vi ikke får gjennomført alle våre – men jeg håper inderlig at hver og en får en følelse av julefred, og håp om et godt 2021.

De beste ønsker om ei fredelig jul, og et godt nytt år til Inderøyningens lesere fra Inderøy kommune v/ordfører Ida Stuberg

Kommentarer til denne saken