Flere hundre tusen norske innbyggere står i fare for å måtte avlyse sommerferien sin på grunn av den pågående passkrisen, ifølge en undersøkelse gjort av NRK.

Spaltene i mange av landets aviser flommer over av leserinnlegg fra fortvilte familier som i månedsvis har forsøkt å få på plass nødvendige identifikasjonspapirer for seg selv og sine barn. For mange er det ikke bare snakk om å reise på feire, men å besøkte besteforeldre eller annen familie man kanskje ikke har sett på flere år på grunn av pandemien. Da er det forståelig at fortvilelsen blir stor. Til en grad også forståelig at man velger å kjøpe ubrukte passtimer for flere tusen kroner på Finn.

1. juni ble det enda strengere håndhevelse av reglene for pass. Politiet strammer inn på muligheten for at feriereisende kan få prioritet i passkøen eller ekspresslevering av pass. Den skjønnsmessige vurderingen som kunne komme enkelte til gode, og la noen komme foran i køen, har nå blitt byttet ut med skjerpede kriterier. Du må kunne dokumentere reisen (vise flybilletter, hotellreservasjoner).Reisen må være bestilt senest 28. april, og søknad om pass eller id-kort må være levert senest 28. april.

Det er all grunn til å kritisere myndighetenes håndtering av saken, som er en varslet krise. Man kan også stille spørsmål om forskjellsbehandling ut fra hvilket politikontor du besøker, når det gjelder informasjon om muligheter, og tilgang til ID-kort og nødpass.

Selv rakk vi det med god margin, men verre er det for 22-åringen som går glipp av utenlandsturen i sommer fordi passet ble stjålet sist uke. Første håp om time for å få utstedt nytt pass for den unge kvinnen som bor i hovedstaden, er først på oktober.

Kanskje burde hun gjøre som en fortvilt mor, som ikke får med seg 13-åringen til Frankrike – be om at noen inviterer han i en begravelse – da er det nemlig mulig å bli prioritert i køen.

Så skal det jo nevnes at å snike i køen ikke er spesielt sjarmerende, i alle fall ikke om man betaler seg fram. Det er omtrent å regne som like ille som å betale seg ut av dugnader i idrettslag og klassekasser. Vi syns det var veldig fornuftig av Tusenfryd fornøyelsespark å skrote prosjektet om «snikeikøenbilletter» til flere hundre kroner ekstra.

For Inderøys del, kan hele passkrisen vise seg å bli inngangen til nok et fantastisk år for reiselivet og opplevelsesnæringen. Uten pass blir det norgesferie i år også.