STEINKJER/INDERØY: Matprisen fra Debio er en nasjonal utmerkelse, som i år har sju priskategorier. Prisene deles ut 16. november.

Gullimunn urkorn, som er et samarbeid mellom fem gårder i Steinkjer og Inderøy, er nominert til Debioprisen.

De øvrige trønderske nominerte aktørene er Trøndelag sankeri fra Melhus, som er nominert i kategorien Matprisen, og Restaurant Credo i Trondheim, som kan vinne prisen Årets kjøkken.

Se alle nominerte nederst i saken.

Gullimunn: – Stor ære

I pressemeldingen fra Debio uttaler utviklingsleder Torunn Hernes Bjerkem fra Gullimunn at det er en stor ære å bli nominert til prisen:

– Vi har jobbet hardt over lang tid og opplever nominasjonen som en anerkjennelse for godt og langsiktig teamarbeid. Vi arbeider regionalt for å nå ut med lokalt økologisk mel, og da er det veldig hyggelig å få oppmerksomhet ut over våre egne grenser. Nå kan vi nå ut til enda flere og forhåpentlig være en inspirasjon til mer bærekraftig matproduksjon og mer bevisste matvalg, sier Bjerkem.

Gullimunn urkorn er et samarbeid mellom gårdene Rølia, Bjerkem, Ner-Salberg, Fuldseth og Grandan Midtre. Ifølge egne nettsider har de slått seg sammen om å dyrke, male og selge økologisk urkorn.

«Til glede for trøndere og landet for øvrig»

Juryen skriver følgende om Gullimunn urkorn:

«Fra bondens gull til den glimrende korn: Gullimunn er fem gårder i Innherred som dyrker, maler og selger økologisk urkorn til glede for lokale trøndere og landet for øvrig. De produserer mel av høy kvalitet fra gamle kornsorter og tar med det vare på arvesølvet, kornsorter naturlig tilpasset norske forhold og som smaker mer. Gullimunn samarbeider aktivt med FoU-miljøet om å utvikle såkorn og samtidig med en innovativ utforskning av bruksområder for blant annet spiret korn. De ønsker å utfordre hva vi mener er dugende til være menneskemat og ikke bare brukes som dyrefôr, noe som er gull verdt i en tid hvor man ser hvor sårbar selvforsyningen kan være.»

Økologisk foredling

Arrangørene skriver følgende om kriteriene for å motta Debioprisen:

  • En aktør som strekker seg langt i sitt arbeid innen økologisk produksjon, foredling og servering
  • Bruker aktivt Ø-merket og/eller Debios valørmerker i sin formidling og kommunikasjon
  • Formidler aktivt kunnskap og inspirasjon rundt økologisk matproduksjon

Nominerte til Matprisen 2022

Matprisen

Hovelsrud gård (Innlandet)
Norsk Gardsost (Hele landet)
Trøndelag sankeri (Trøndelag)

Årets kjøkken
Nektar Vinbar (Oslo)
Restaurant Credo (Trøndelag)
Restaurant K2 (Rogaland)

Årets produsent
Gruten (Oslo)
Hrogn (Troms og Finnmark)
Virgenes Gård (Vestfold og Telemark)

Årets formidler
Anders Nordstad (Viken)
Jørgen Ravneberg (Oslo)
Nordland fagskole - fagskoleutdanning i Bærekraftige matopplevelser (Nordland)

Årets storkjøkken
Dugurd (Oslo)
Havila Kystruten (Møre og Romsdal)
Sodexo ved Filip Cieslik (Troms og Finnmark)

Årets salgskanal
Coop Norge for merkevaren Änglamark (Hele landet)
Dagens (Oslo)
Norsk Bonde- og Småbrukarlag for REKO-prosjektet (Hele landet)

Debioprisen
Gullimunn Urkorn (Trøndelag)
Hørte Gård (Viken)
Mølleren Sylvia (Oslo)