Gå til sidens hovedinnhold

La oss snakke med innestemme

ukas leder

Ifølge Folkehelseinstituttet har aborttallene de senere årene vært historisk lave, og de er fortsatt synkende. Det ble utført 11.081 svangerskapsavbrudd i 2020, 654 færre enn året før. 95,4 prosent var selvbestemte og 82, 6 prosent ble utført før uke ni. Unge kvinner blir rett og slett i mindre grad gravide, og åtte av ti aborter blir utført før uke ni.

I 2020 ble det gjennomført 508 nemdbehandlede svangerskapsavbrudd, 498 av disse ble innvilget av primærnemda. De fleste på grunnlag av risiko for fosterskader, sosiale forhold og/eller mors helse.

SV dropper sitt abortvedtak om å sette grensen for selvbestemt abort fram til levedyktig alder i regjeringsforhandlingene, og SV-leder Audun Lysbakken innrømmer at fri abort til uke 22 ikke er realistisk på kort sikt. – Kampen etter valget står om selvbestemmelse til uke 18, sier Lysbakken til VG.

Sosiale medier koker over av sterke meninger om det svært vanskelige temaet. Mange lar seg rive med i affekt uten å ha satt seg inn i kalde fakta. Det snakkes om moralsk anstendighet, om de stakkars legene som må utføre slike inngrep, om de «uønskede» barnas rettssikkerhet.

Hvordan kan man påberope seg å vite at barn abortert sent i svangerskapet ikke er ønsket? Hvordan kan man anta at kvinner som avbryter et svangerskap i uke 20 ikke har reflektert over avgjørelsen. Hvordan kan det ha seg at man i 2020 har så liten tillit til kvinners vurderingsevne?

I denne ukens Inderøyningen forteller Maria om sine avbrutte svangerskap. En sterk historie om to ønskede og elskede barn som ikke var levedyktige utenfor mors liv. Hun forteller om hvordan det oppleves å bli stemplet som moralsk forkastelig av menn og kvinner i hjemkommunen, flere med anerkjente posisjoner. Det kan være en tankevekker for en hver.

Inderøyningen tar ikke stilling i abortdebatten som i disse dager raser over det ganske land, og har stor respekt for at det hersker sterk uenighet om hvor livets grense går. Men vi vil oppfordre alle som velger å delta i debatten offentlig, i presse og sosiale medier, til å ta en grundig faktasjekk og bruke innestemme. I dette spørsmålet er det ingen som har vetorett og ingen som sitter med fasiten.

Kommentarer til denne saken