Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.
Inderøy kommune har en av Norges lengste fjære soner. I denne sonen finnes det såkalte lite utnyttede resurser (LUR). Så vi i vg1 på Inderøy vgs har en prosjekuke som kalles LUR-inger i fjæra.
Dette prosjektet er et oppdrag som vi har fått fra Inderøy kommune. Målet med dette er at kommunen skal få nye ideer og bli en foregangskommune innen klima og miljø. Kommunestyret har derfor bestemt at lokalmat skal være et av deres klimatiltak. Så på torsdag 16.03 skal alle gruppene legge frem det de har jobbet med for folk fra kommunen.
Prosjektet går ut på at vg1, 64 elver, blir delt opp i fire grupper som har forskjellige oppgaver. Den første er sanke gruppa, som har i oppgave å finne lite utnyttede resurser i fjæra. Den andre er matlagingsgruppa som skal lage mat og en kokebok basert på hva sanke gruppa finner i fjæra. Den neste er gründergruppa som skal skape ideer som er bærekraftige. Den siste gruppa er markedsføring som skal tiltrekke oppmerksomhet til prosjektet og spre informasjon om bærekraftige tiltak.
Prosjektuka startet på mandag den 13. mars med at hele vg1 var på Sundsand og lette etter tang, tare, snegler og alt som kan spises i fjæra. Deretter begynte matgruppa å steke det som hadde blitt funnet. De endte opp med å severe tanglopper stekt med løk, olje, hvitløk og grisetang og albuesnegle. Samtidig drev en annen gruppe å lette etter søppel under snøen.
På tirsdag 14. mars dro trinnet på besøk hos Surf Kombucha der vi fikk lære hva kombucha er og hvordan det brygges. Der fikk vi smake en som var julesmak og med bringebærsmak. Mens vi var der fikk vi vite at Surf Kombucha og rektor, Petter Skjervold, hadde brygget en komucha med smak av tang og tare. I sammenheng med dette fikk markedsføringsgruppa i oppgave å lage en etikette som passer til denne nye smaken. Samtidig som vi fikk vite det så var sankegruppa på Dampsagabad og fikk lyn kurs i fridykking.
På onsdag 15. mars var matlagingsgruppa på besøk hos Berg gård som har laget akevitt som har blitt kåret til verdens beste. Der fikk de lære hvordan akevitt lages. De fikk også vite hvordan rapsolje lages. Gruppa hadde tatt med seg tang og tare vi hadde smalet på mandag som skulle tilsettes i akevitten. De kom tilbake fra besøket hadde de med seg olje, aioli og en type brød med aioli oppå. Samtidig var sankegruppa ute på Høsholmen og dykket etter tang, tare, snegler og tanglopper til lunsjen med kommunen på torsdag.
Hensikten med dette prosjektet er at vi skal tenke mer bærekraftig og utnytte de resursene vi har i lokal miljøet. Samtidig som at vi skal se hvilke muligheter vi har her på Inderøy når det gjelder bærekraft og klima. Derfor burde flere kommuner og enkeltpersoner tenke over at de lite utnyttede ressursene i nærmiljøet kan brukes til noe nyttig.
Stine Sandnes Bye, Otelie Granaune Nilsen og Iben Elisabeth Skei-Sandvik