(Trønderdebatt)

De fleste som er glad i fotball våknet i dag opp til bekreftelsen at en Europeisk superliga blir opprettet. Dette er en skam for idretten. Spillet som underholder og vekker følelser verden over, skal ruineres til fordel for de rike og mektige. Konseptet går ut på at de 12 største lagene Manchester City, Manchester United, Atletico Madrid, Real Madrid, Barcelona, Arsenal, Tottenham, Liverpool, Chelsea, AC Milan, Inter Milan og Juventus danner en liga hvor vært lag får 3,5 milliarder kroner for å delta. Ligaen skal bestå av totalt 20 lag, hvor 16 av disse har friplass i turneringen og ikke kan rykke ned. Dette kan for noen høres ut som en god ide. Penger uten å prøve, samt toppkamper hver uke høres jo fantastisk ut? Eller?

Som Arsenal-fan siden seksårsalderen er svaret klart nei. Verdiene sporten vi elsker er bygd på, står mye sterkere enn å se laget ditt mot de beste. Det som gjør fotballen så vakkert er ikke nødvendigvis langskudd, brassespark og finter, men felleskap, lidenskap og glede.

Jeg kan ikke komme på et bedre eksempel på disse verdiene enn Panama under VM i 2018. Lille Panama. Øy- nasjonen hadde så vidt kvalifisert seg til mesterskapet. Gleden av å kvalifisere seg var så stor at presidenten erklærte nasjonalfridag. Under turneringen ble de knust, rundspilt. Når de lå under 6-0 mot England klarte de derimot å score et eneste mål. Deres første og eneste VM mål per dags dato. Gleden til fansen, spillerne og støtteapparatet under et 6-1 tap var tydeligere enn hos vinnerne av turneringen.

Les også

De vil bli kvitt klubber som Rosenborg

Slike øyeblikk er det fotballen handler om. Deltakelse, inkludering, å feire noe i felleskap. Skal vi ta bort enhver mulighet små lag har for å skape slike øyeblikk? Eksempelet med Panama viser betydningen av bare å få delta mot de beste, en verdi vi må verne om.

Fotballen har heller aldri vært mer pengestyrt enn nå. Klubber som Chelsea og Manchester City har blitt store og suksessfulle takket være rike investorer. Man må derfor leve med at noen vil ha en fordel og kan kjøpe de beste spillerne. Det man ikke kan leve med, er at lag som Tottenham og Arsenal skal få spille mot de beste, når de ikke engang er blant de 4 beste i landet. At disse klubbene skal være sikret enn plass, ikke fordi de er best på banen, men best økonomisk, er hverken rettferdig eller rett.

En kan forstå fans som er lei av å se «Manchester United vs. Granada» eller «Tottenham vs. Dinamo Zagreb». Å kunne glede til en storkamp hver uke som «Real Madrid vs. Barcelona» hadde vært rått.

Men tenk deg om, er ditt behov for å se store kamper, viktigere enn de små lagenes rett til å få spille? Har storklubbene mer rett til å spille storkamper enn de små lagene? Er ikke det spesielle og magiske med storkampene at de ikke spilles så ofte?

Kanskje er du en mega-fotballentusiast som meg selv eller en som ikke kunne brydd seg. Jeg ønsker derimot at du er bevisst på følgende. En superliga påvirker alle. Ikke bare norske klubber som Molde, Bodø Glimt eller Rosenborg, som aldri vil få muligheten til å spille mot de beste i Europa.

Tenk også på breddefotballen. På de menneskene i samfunnet som er avhengige av et idrettsfelleskap. På de som har kommet ut av rus. På de som takket være en idrettsarena kan møte gode folk, være aktive, og ha det gøy. For dem redder fotballen liv.

I en tid hvor staten gir mer penger til toppidrett og stadig mindre til breddeidrett, vil en slik liga muligens påvirke dette. Kanskje ikke i Norge. Men tenk på de samme folkene i England, Italia og Spania. Stadig flere midler vil gå til toppklubbene, så de kan hevde seg i toppen. En spesialisering hvor de små lagene ikke får mulighet til framgang, mens de rike er sikret mer gevinst er ingen tjent med.

Om du ennå ikke bryr deg, tenk i alle fall på hva en slik handling representerer. Kanskje stemmer du Høyre i årets valg. Kanskje stemmer du Arbeiderpartiet. Kanskje er du langt mot høyre eller langt mot venstre politisk. Et scenario hvor individuelle fotballklubber ikke kan skape framgang, stor forskjell mellom fattig og rik, noen få rike som har kontrollen, samt totalt brudd med verdier og tradisjoner bryter med demokratiske, sosialistiske, konservative og moralske idealer.

Lag som deltar i superligaen vil bli kastet ut av UEFA sine turneringer og spillere vil ikke kunne spille for landslaget sitt. Min frykt er at denne harde linjen vil vike når man ser de store summene man taper, summer kun de største lagene klarer å bringe inn, ved hjelp av sponsorer, billettsalg og interesse.

Gjennom å boikotte klubbenes kamper, dele stemmen din, ta avstand, protestere og i verste fall bytte klubb, kan du gjøre en forskjell. Vi må gjøre vårt for å presse de mektige til å sikre en god sport for alle. Jeg har hele mitt liv vært Arsenal-supporter og støttet dem i tykt og tynt. Derfor smerter det å si at utviklingen som nå skjer ikke er noe jeg kan stå inne for.

Når verdier som inkludering, samhod, rettferdighet, likhet og prestasjoner blir kastet bort for, penger og status, kan jeg ikke lenger si meg stolt som Arsenal-fan. Dette er ikke verdier som tiltrakk meg til klubben. «On the pitch we're all the same» er UEFA sitt slagord mot rasisme. Jeg ber deg derfor: Gjør ditt for å ivareta det konkurransemessig også. Det handler derfor ikke lenger om hvilket lag du heier på. Disse verdiene er viktigere å forsvare enn laget ditt. United eller Liverpool, nå må vi stå samlet for å redde idretten vi alle elsker.