Gå til sidens hovedinnhold

Nærskolegaranti

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Inderøy videregående skole er en unik skole. Skolen er den eneste i den nordre delen av fylket som tilbyr både musikk, dans og drama på en og samme skole. Samtidig er det også nærskolen til Inderøy ungdommen. Den unike kombinasjonen av de tre kreative linjene, skaper et svært godt og fruktbart kreativt læringsmiljø, som man må lete lenge etter.

Inderøy videregående skole er en relativt liten skole med i overkant av 200 elever på hele skolen, og har ved flere anledninger stått i fare for å legges ned. Høyreregjeringa er innstilt på å fjerne nærskolegarantien, noe som kan ha fatale konsekvenser for Inderøy videregående skole. Nærskolegarantien er med på å garantere at Inderøyungdommer har muligheten til å gå på den videregående skolen som er nærmest de. Nærskolegarantien er også med på å garantere ungdommene som bor rundt om i den nordlige delen av fylket, som ønsker å gå MDD, at de får muligheten til det.

Ved fjerning av nærskolegarantien står Inderøy VGS i fare. Karakterbasert opptak er ikke bare usolidarisk og urettferdig, det bidrar også til at vi kanskje mister muligheten til å ha en skole nord i fylket som har den unike kombinasjonen av musikk, dans og drama. Elever som tidligere har gått på Inderøy VGS ender ikke bare opp skuespillere, dansere og musikere, mange kommer også tilbake som lærere eller etablerer seg på Inderøy etter å ha forelsket seg i plassen under skolegangen. Dette er essensielt for en plass som Inderøy!Saken er ganske enkel: Arbeiderpartiet gikk i 2019 til valg på at vi skulle verne hver eneste VGS i Trøndelag og det mener vi fortsatt. Dette har likevel ikke vært en enkel jobb. Høyre har kuttet i skattene, og med dem, overføringene til kommuner og fylker. Regjeringa har gjort det den kan for å undergrave skolene våre og dette er bare enda et steg i det blåblå sentraliseringseksperimentet til Erna Solberg. Vi står på løftet vårt fra 2019! Om du, som oss, vil kjempe for at ungdommen på Inderøy er garantert en pult med navnet sitt på nærskolen, da er det heldigvis håp. I høst er det valg og da skal vi ikke bare sikre Inderøy VGS, vi skal videreutvikle og styrke den. For, nå er det faktisk vanlige folk sin tur.

Eydis Bjøru leder i Inderøy AUF og Ivar Østby Fagligpolitisk ansvarlig i Trøndelag AUF

Kommentarer til denne saken