Trenger flere fosterhjem

Fosterhjemstjenesten i Bufetat, region Midt, besøker i løpet av året seks kommuner i Nord-Trøndelag, og i to uker nå er det Inderøy sin tur.

FOSTERHJEMSKAMPANJE: Fra v. Solvor Johanne Lilleøen og Vivian Lindstrøm fra Bufetat, region Midt, startet onsdag kampanjen «Ut i bygda» her i Inderøy. Den avsluttes med et åpent informasjonsmøte på e@ torsdag 26. oktober på kvelden. 

Nyheter

– Det er et stort behov for fosterhjem, særlig til barn/ungdom i grunnskolealder, og vi tror det er et stort potensial ute i bygdene. Fosterbarn trenger nettverk, engasjement og et lokalsamfunn som tar imot dem. Det kan være lettere å finne det på bygda enn i en by, sier kampanjeleder Vivian Lindstrøm og Solvor Johanne Lilleøen fra Bufetat.

På stand i dag

– Vi skal i løpet av året besøke seks kommuner i Nord-Trøndelag, og vi har valgt ut kommuner som har få fosterhjem i forhold til innbyggertall, blant annet Namdalseid og Grong kommune. For å få en spredning på kampanjen har vi i tillegg valgt ut Skogn, Sparbu/Mære, Rørvik og Inderøy, forteller damene. Onsdag denne uka gikk startskuddet her i Inderøy, og de har mye på programmet.

– Vi skal besøke skoler, barnehager og bedrifter der vi vil informere om kampanjen vår og dele ut flyers og henge opp plakater. Fredag ettermiddag blir vi å finne på stand utenfor Coop Extra, og dit kommer også ordfører Ida Stuberg for å slå av en prat, forteller damene. De roser samarbeidet de har med barnevernstjenesten og ordførerens kontor rundt i kommunene, og de forteller at alle ordførerne i Nord-Trøndelag er ambassadører for fosterheimsarbeidet.

Åpent informasjonsmøte

– Onsdag den 25. oktober kommer vi til å være på e@ internettkafé ved lunsjtider for å dele ut informasjon om kampanjen som slutter på samme sted torsdag den 26. oktober med en informasjonskveld som er åpen for alle, informerer Lindstrøm og Lilleøen om.

I år 2000 bodde 6 000 barn i fosterhjem i Norge. I dag er tallet på over 11 500 - altså nesten doblet. 1 Midt-Norge bor rundt 1 600 barn i fosterhjem, og det er behov for cirka 200 nye hjem hvert år.

– Nesten en fjerdedel av fosterbarna bor i dag i fosterhjem relatert til slekt eller nettverk, men det er ikke alltid vi finner noen i relasjon, så vi trenger også vanlige, ordinære fosterhjem, sier damene fra Bufetat. Alt dette vil de informere nærmere om på det åpne møtet på e@ den 26. oktober.

Et stort behov

– Vi vet det finnes mange som har gått med tanken om at de kanskje kan bli fosterforeldre, men at de ikke har våget å ta skrittet. Nå vil vi få inderøyningene til å tenke over om de kan være enten fosterhjem, beredskapshjem eller det vi kaller familiehjem der en er ansatt for å ta imot barn hjemme på dagtid. Det er jevnt og trutt store behov, sier de, og legger til at det å møte opp på informasjonsmøtet er helt uforpliktende.

– Folk som oppfyller de generelle kravene om å bli fosterforeldre og som har lyst til å prøve får først et gratis prosesskurs, et såkalt «Pridekurs» for å finne ut om dette er noe for dem, sier Lindstrøm og Lilleøen. De forteller at de fleste som har fosterbarn trekker fram det å oppleve en positiv endring hos barnet som den største motivasjonsfaktoren for å være fosterforeldre.

– Vi legger stor vekt på å finne gode «matcher» mellom barn og fosterforeldre. Aktive barn får det best hos en aktiv familie, og vi søker gjerne etter folk som har erfaring med barn fra før, enten de bor hjemme eller har flyttet ut, sier damene. De er spent på å møte inderøyningene de kommende to ukene, og de håper budskapet deres når fram.