Høstfest

Søndag arrangerte 4H Mosvik høstfest. Under festen fikk medlemmene vise fram det endelige resultatet av ett års prosjektarbeid.

FIN GJENG: Her er seks av de ni medlemmene i 4H Mosvik. Bak f.v. Amalie Berge Nervik (13), Ane Austheim (16) og Karoline Østnes Karlsen (12). Foran f.v. Linnea Lyng (16), Sigrid Austheim (snart 18) og Oda Beathe Karlsen Viken (11). 

SNEGLEPROSJEKT: Sigrid Austheim (snart 18) har i ett år hatt to afrikanske landsnegler som prosjekt gjennom 4H. Her holder hun Kjartan, som fortsatt kan bli mye større enn det han er nå. 

RØDHETTE: Linnea Lyng (16) viste under høstfesten fram prosjektet hun har jobbet med i omtrent ett år nå. Som prosjekt har hun cosplay – en hobby hvor man kler seg ut som karakterer fra tegneserier, filmer og lignende – og i løpet av prosjektperioden har hun sydd sitt eget kostyme. 

Nyheter

Og variasjonen i prosjektene ungdommene hadde valgt å jobbe med, spente fra sneglestell til toppturer og cosplay.

– Høstfesten er nok høydepunktet i året for 4H-ungdommen her, sier rådgiver for 4H Mosvik, Ragnhild Sperstad Lyng.

Spesiell hobby

I november i fjor fikk Sigrid Austheim (snart 18) to afrikanske landsnegler i bursdagsgave. Og interessen for dem er så stor at hun raskt bestemte seg for å ha sneglene som 4H-prosjekt.

– Da jeg fikk sneglene var de bare noen cm. Nå er de mye større, og enda kan de vokse veldig mye mer, sier Austheim.

– Jeg har nok to litt spesielle kjæledyr nå, og folk syns kanskje sneglene er ekle, men de krever ganske lite. Så lenge de har kalsium tilgjengelig hele tida, og mat som ikke råtner fort, kan man faktisk reise fra dem i ei uke, fortsetter hun.

Syr selv

Linnea Lyng (16) på sin side hadde valgt cosplay som årsprosjekt, og under høstfesten viste hun fram både figurer og et eget kostyme hun har jobbet mye med det siste året.

– Cosplay er en hobby hvor man kler seg ut som karakterer fra tegneserier eller filmer, særlig fra Japan. Jeg er interessert i japanske serier, og har vært på to conventions tidligere.

Derfor bestemte jeg meg for å ha cosplay som prosjekt i år, sier Lyng, som likevel ikke valgte å sy et eget kostyme fra en japansk tegnefilm.

– Jeg ville tenke litt annerledes, og gikk for Rødhette, smiler hun.

Lyng er for øvrig leder i 4H Mosvik, og forteller at hun trives svært godt i klubben.

Kutter i støtten

Til sammen har Mosvik 4H 9 medlemmer i år.

– Og sammensetningen er litt spesiell, siden alderen på medlemmene spenner fra 11 til 17–18 år. Men det er fint for de eldste å ha noen å vise omsorg for, og så er det flott at de yngste kan ha gode rollemodeller å se opp til, sier Sperstad Lyng, som forteller at statsbudsjettet som ble lagt fram av regjeringen for ikke lenge siden, foreslår et kutt på 7 millioner kroner til 4H.

– Jeg ser hvordan 4H løfter ungdom jeg kjenner. 4H har stor verdi, så jeg håper at Stortinget gjør et klokt valg i desember, avslutter rådgiveren.