Fikk lage festmeny fra bunnen av

Forrige uke fikk hele niendetrinnet på Inderøy ungdomsskole delta på prosjektet «Vi dekker til fest». Elevene koste seg, og forhåpentligvis fører det til mer rekruttering innen restaurant- og matfag.

BLIDE SERVITØRER: Fra v. Rebecca, Hedda, Fenya, Iver, Henrik, Simon, Johanne, Martin, Kiran og Maren serverte gjestene en forfriskende coctail. 

PØLSEMAKERE: Læremester Kristin Maaø Fjærli fra Steinkjer vgs. lærte fra v. Elias og Sigurd å lage pølser fra bunnen av. Sigurd har allerede planer om å utdanne seg innen restaurant- og matfag. 

GODT FORNØYD: Tove Sundfær er mat- og helselærer på ungdomsskolen, og hun er veldig godt fornøyd med den innsatsen prosjektleder Terje Walderhaug og teamet hans gjorde. 

Nyheter

«Vi dekker til fest» er et omdømme- og rekrutteringskonsept som ble utviklet ved Strinda videregående skole i 2009, og siden har det spredt seg utover hele landet. Årsaken er at det stadig blir mindre rekruttering til faget, mens ledige jobber står i kø.

Proffe kokker og NRK

– Bransjen er tydelig i sin uttale. Vi må ha mer rekruttering i faget som omhandler mye mer enn for eksempel å være kokk. Det trengs pølsemakere, slaktere, bakere, konditorer, institusjonskokker, servitører og mye mer. Faget er også spennende. Det er ikke nok å ha greie på mat, man må for eksempel lære mye om kjemi og språk ikke minst, sier prosjektleder Terje Walderhaug som var til stede sammen med flere lærere og elever fra mat- og restaurantfag ved Steinkjer videregående skole.

I tillegg deltok håndplukkede kokker/fagfolk fra Quality Grand Hotell, Tingvold Park Hotell, Chef, Nortura og Lærlingekompaniet. Walderhaug forteller at de har mange samarbeidspartnere som sponser prosjektet, både med penger og utstyr, for mange vil bidra med å få vist fram det flotte faget. NRK var også der for å filme begivenheten, og det innsalget ble vist på MidtNytt forrige onsdag.

Festmeny

– Dette er en fin måte å få vist seg fram på. Man kan jo stå en hel dag og forklare hvordan man lager bernaisesaus, men elevene lærer mye mer om de får være med på å lage det selv, smiler Walderhaug. Han forteller at elevene på Steinkjer videregående for eksempel får lære hele prosessen fra man tar inn en hel dyreskrott til den er ferdig foredlet. Det lærte ikke inderøyelevene, men de fikk lære å lage hurtiggravlaks og pølser helt fra bunnen av.

– Det er viktig at elevene får en positiv opplevelse og at de blir trygge på det de gjør. Men vi surver ikke sammen noen pannekaker akkurat. De får være med på å lage en veldig flott festmeny, sier han.

Og det var med ærefrykt 86 elever sto ved siden av profesjonelle kokker og lagde potetkake med gravlaks, syltede rødbeter, paprikamajones og ruccola til forrett, braisert svineribbe og hjemmelaget ribbepølse med rotgrønnsaker, surkål, ertepuré, fondantpoteter og rødvinssaus til hovedrett. Til dessert fikk de lage ostekake med sitronsmak fulgt av sjokoladesorbé og bringebærcoullies.

Begge dager ble det dekket til fest, og noen inviterte gjester, deriblant ordføreren, fikk æren av å smake maten.

Trenger rekruttering

– Det teamet som er her er kjempeflinke med ungdommene, og ingen blir gående arbeidsledig. Elevene oppfører seg eksemplarisk, og er nesten litt høytidsstemt, sier Tove Sundfær som er mat- og helselærer på skolen sammen med Elin Gangstad. Dette har vært kjempeartige dager både for elevene og lærerne. Det nye kjøkkenet på AKSET har blitt en ny verden som gir mange muligheter.

– Steinkjer videregående skole samarbeider med ungdomsskolene på Egge, Steinkjer og Inderøy om dette prosjektet. For oss er dette viktige skoler med tanke på søknad hos oss, sier Walderhaug som håper på mer rekruttering i faget. Han forteller videre at de fleste som er elever på restaurant- og matfag har lærlingkontrakten i boks rundt juletider i 2. klasse, for bransjen skriker etter mer folk. Han håper at prosjektet «Vi dekker til fest» også vil inspirere noen av inderøyelevene.