Plast i fiskemagen

Den torsken Jon Kirknes fisket forrige helg var et tydelig offer for forsøplinga av havet.

TRIST: Den torsken Jon Kirknes fisket forrige helg var et trist syn, for det å svømme rundt med plast i magen er en ublid skjebne. 

Nyheter

Jon Kirknes har fisket en mannsalder, og i det siste har han erfart at miljøforurensinga på havet får fatale følger. Faktisk har han fått fisk med magen full av søppel på kroken to ganger på vel ett år, og denne gang bestemte han seg for å vise fram fangsten.

– Jeg fikk denne torsken i sildegarnet nå i helga, men skjønte raskt at den ikke hadde det noe godt. Og ganske riktig. I magesekken på den fant jeg en stor plastbelagt emballasjelapp, sier han og viser fram øsekaret som viser papiret og et bedrøvelig syn av innvoller.

– Som du ser så er den store fisken altfor mager, og hodet på den er veldig stort i forhold til kroppen. Magesekken er skrumpet, og levra som egentlig skal være hvit og fin er helt gul, sier Jon og rister trist på hodet. I fjor fikk han en torsk på 1,15 meter som veide bare 6 kilo, og den hadde nok lidd samme skjebne.

Ironisk nok så hadde denne torsken svelget en etikett med påskriften «Miljøskadelig» og «Helsefarlig». Lite ante nok de som satte den på ei bensintønne en gang at nettopp etiketten skulle bli miljøverst- ingen. Men faktum er at minst åtte millioner tonn plast havner i havene verden over hvert eneste år, og det er spådd at innen 2050 vil verdenshavene inneholde mer plastsøppel enn fisk om det fortsetter på denne måten. Hvert år dør cirka en million sjøfugl og hundre tusen sjøpattedyr av plast de får i seg.