Inviterer til kastreringsdag

Dyrebeskyttelsen Norge Nord-Trøndelag (DNNT) har invitert alle dyreklinikker i Nord-Trøndelag til felles kastreringskampanjedag fredag 24.november.

KASTRERING: Fredag er felles kastreringsdag. På bildet fjerner Knut Sivert sting fra Bonnie etter kastrering. (Foto: Privat) 

Nyheter

Inderøy Dyreklinikk er med på kampanjen, som går under benevnelsen «Cut the Nuts».

– Vi har fått positivt svar fra tolv veterinærklinikker. Dyrebeskyttelsen Norge arbeider for obligatorisk ID-merking av katter og noen klinikker har også tilbud om dette i denne perioden, sier Tone I. Lundsaunet i foreningen.

Hun sier at bakgrunnen for initiativet er at antallet eierløse og forlatte katter stiger for hvert år i Nord-Trøndelag.

– Vi ønsker derfor å få med dyreklinikkene på laget for en felles dugnad for å få kastrert flere gjennom en slik kampanje. Vi har hatt nesten 50 katter inne samtidig i private fosterhjem i sommer som er rekord. Vi har per i dag 30 katter inne som trenger nye hjem og vi har allerede adoptert bort 70 i år, forteller hun. I Inderøy har Inderøy Dyreklinikk gode tilbud under kampanjen.

– Alle klinikker som deltar har ulike tilbud og varighet på sine tilbud. Ta derfor kontakt direkte med din klinikk, sier Lundsaunet.

Hun forteller at foreningen har sendt søknad til Inderøy kommune om økonomisk støtte til kampanjen.

– Vi har dessverre ikke mottatt svar til tross for purring, beklager hun.

Ifølge DNNT er det anslagsvis 40 000 katter som ikke får et godt hjem hvert eneste år.

– Hjemløse katter skyldes menneskelig svikt og ansvarsfraskrivelse. Denne utviklingen kan den enkelte katteeier bidra til å stoppe. Det du som katteeier kan gjøre for å øke katters status er å ta fullt ansvar for egen katt. I 2017 bør alle være en så ansvarlig eier for sitt familiedyr at det blir kastrert, vaksinert og id-merket og fulgt opp med årlig helsesjekk og vaksine, konkluderer hun.

Lundsaunet sier at det å kastrere katten også løser en del andre problemer.

– Man hindrer spredning av sykdommer og man slipper slåssing og skader på kattene. Dessuten unngår man kattebråk på natten og slipper markeringer i blomsterbed, på trappa og ved garasjen. Videre forhindrer man at det blir flere hjemløse dyr og man slipper ferieavliving av kattunger. I tillegg forhindres at dyr dør av sult og sykdom, sier hun.

DNNTs representant påpeker at det å vaksinere katten gjør at den er mindre utsatt for sykdommer, som spres i forbindelse med slåsskamper om territorium og under paring.

– DNNT har hatt flere katter som har testet positivt på sykdommer som kan unngås med årlig vaksine. Det betyr at disse sykdommene er i ditt nabolag og vi anbefaler at man helsesjekker og vaksinerer sin katt årlig, avslutter hun.