Lansert på jubileumsmarkering

Årets Eynni Idri og lokalhistorisk kalender ble lansert på Kjerkstu mandag kveld samtidig som det ble feiret at årboka er 30 år i år.

stor dugnadsinnsats: Viktige bidragsytere for årbok og kalender gjennom årene. fra v: Jorunn Tronstad Hammer, Olav Andreas Moen, Ole Gangstad, redaktørene Liv Skogset Værdal og Svein Kvistad, Annemor Frisli, Sigrid Haavik. 

Nyheter

Lederen for Inderøy museums og historielag, Åshild Vang, ønsket alle velkommen før hun dro noen historiske linjer i forbindelse med jubileet.

En enorm dugnadsinnsats

– Lagets formål er å arbeide fram sansen for og kunnskapen om historie og kulturminne i bygda, og jeg tror ikke det er noe som oppfyller det formålet bedre enn nettopp årboka og kalenderen. Det er mange som venter på dem hvert år, og det er en enorm dugnadsinnsats som ligger bak. Det er mellom 25 og 30 ulike artikler i hver bok, og mange av bidragsyterne har vært trofaste i mange år. Rundt regnet ligger det minst 600 dugnadstimer bare på skrivinga bak hver bok, og i tillegg kommer redaktøren og årboknemnda sin innsats, noe som sikkert utgjør like mye. Når vi så regner med kalenderen er det utført minst ett årsverk før salgskorpset setter i gang, sa Åshild rosende. Hun fortalte videre at overskuddet av begge deler er veldig verdifullt for laget. Bare de siste tre årene har det vært på i snitt 75 000 kroner, noe som går til nødvendig vedlikehold av museet og gjennomføring av ulike prosjekter.

Historikk

Redaktøren for årboka, Liv Skogset Værdal, fortalte deretter litt om historikken, før hun presenterte smakebiter av innholdet i årets bok.

– Vi har ett av de eldste historielagene i landet, grunnlagt i 1901. Først i 1978 ble det Inderøy museums og historielag. Den første årboka kom i 1987, og det var Ole Hegge, Bernt Gullbrekken og Svein Kvistad som sto bak. I tillegg bidro Sigmund Jarle Stai med tegninger til oppslag og illustrasjoner. Det skulle vise seg at boka hadde livets rett, og den har kommet ut hvert år med unntak av i 1989 da laget valgte å gi ut «Vers på Inderøymål» av Lorns Fossum i stedet. Boka har beholdt det opprinnelige formatet, men den har blitt litt mer påkostet i form av sideantall, stive permer og glansede ark siden opprinnelsen, fortalte redaktøren. Nå er sideantallet fast på 144, og boka trykkes i et opplag på 600 eksemplarer. Svein Kvistad var redaktør helt fra start til og med år 2010. Siden da har Liv vært redaktør.

– Vi har mange gode bidragsytere så det er lett å fylle boka, sier hun fornøyd. Årets bok har 27 artikler, skrevet av 22 ulike bidragsytere, og cirka 50 foto.

Mye interessant

En av artiklene i boka heter «Hjølp, svænskan kjæm». Det er en fortelling om hva folket på Sandvollan måtte tåle da Armfeldt sin hær kom for snart 300 år siden. I boka er også sterke livshistorier, blant annet om John Konrad Kirknes som hadde fysiske utfordringer, men en vilje av stål. Nordtrønderbunadens mor, Hjørdis Hjalmøy Floan, er et bilde på en sterk kvinne som ville være noe for andre, og artikkelen om doktor Henrik August Angell forteller om en imponerende menneskelig innsats. Tømmerhavna i Galgsøysundet er en interessant lokalhistorisk bit. Det er også meierihistorien. I boka får vi lese et Amerikabrev, om «Borgenfjordens notlag», om «Trekkspillet hennes Åsta», og mye mer,

Den lokalhistoriske kalenderen er faktisk også jubilant med sine 25 år, og årets utgave er full av fine bilder. Der finnes skolebilder, konfirmasjonsbilder, og bilder av gårder som var med i gårdshistorien som ble utgitt i 1937, geografisk spredt fra hele bygda. Jubileumsfeiringa ble avsluttet med kveldsmat, varm sjokolade, kaffe og bløtkake, samt en spennende reise til Iran med Trond Næss som nettopp har vært der.