Produserer snø for harde livet

Med en ny snøkanon som produserer opp til 10 liter snø i sekundet, står skiløypene ved Petter Northug stadion snart klare til bruk.

ØKT VOLUM: Den nye snøkanonen som i disse dager produserer snø på Petter Northug stadion, har økt snøproduksjonen med mellom 60 0g 70 prosent sammenlignet med i fjor. Her følger anleggsleder Stein Markhus (t.h.) og Arne Bragstad Rannem med på at alt går som det skal. 

MYE SNØ: Den nye snøkanonen kan produsere hele 10 liter snø i sekundet. 

Nyheter

Det forteller anleggsleder Stein Markhus, som søndag satte i gang snøproduksjonen ved skianlegget.

– Vi satser på å legge en solid såle på 600 meter først, før vi deretter skal spise oss utover. Vi har nok snø til løyper allerede, så nå må vi bare flytte på snøen for å få løypene på plass. Til uka åpner vi de første løypedelene, og derfra åpner vi del for del, sier han.

Økt kapasitet

Fra søndag kveld til onsdag ettermiddag var det produsert hele 7000 kubikk med snø ved skianlegget. Det har en ny snøkanon mye av æren for.

– Den nye snøkanonen har økt kapasiteten til snøproduksjon med mellom 60 og 70 prosent. Den er både større og mer effektiv enn de to vi har fra før av, sier Markhus, som legger til at alle de tre kanonene har gått både dag og natt de siste døgnene.

– Mandag kveld produserte den nye kanonen sju liter snø i sekundet, men på sitt beste kan den produsere hele ti liter på samme tid, fortsetter han.

Markus forteller at 7000 kubikk snø tilsvarer ei løype på 1,4 kilometer. Og det såframt løypa er fem meter bred og at tykkelsen på den er én meter.

– En meter i høyde er svært mye, så det er nok bare løypene inne på stadion som bli såpass tykke. Men med en sånn såle, har vi tro på løyper som skal kunne holde hele vinteren, sier han.

Håper på mye folk

Leder i skigruppa i Inderøy idrettslag, Anvor Fjerstad, forteller at den nye snøkanonen er finansiert gjennom blant annet spillemidler og sponsorer, i tillegg til at hovedlaget i Inderøy Idrettslag har gitt 100.000 kroner til formålet. Hun håper folk vi ta i bruk Petter Northug stadion når løypene står klare.

– Når løypene åpnes vil vi prøve å ha dem oppkjørt til klokken seks på ettermiddagen på hverdager og klokken elleve på morgenen i helgene. Vi håper både skoler, barnehager og folk flest bruker anlegget, sier hun.

Klubbhuset låner skigruppa også gjerne ut – og det gratis.

– Det er bare å ta kontakt, smiler Fjerstad, som legger til at for å klare å holde hjulene i gang, håpes det på at folk som bruker skianlegget betaler en parkeringsavgift.