Tre VM-sølv til Gangstad

Det ble hele tre andreplasser på Gangstad Gårdsysteri under oste-VM som ble avholdt i London tidligere i November.

Fornøyde: F.v. Lena Andersen, Jane Herstad, Amalie Tangstad Sandseter, Hanne Heimveg, Jostein Austli, Maren Gangstad og Anne Granlund er kjempefornøyde med at tre av ostene de produserer stakk av med sølv i oste-VM. 

SØLVVINNERE: Her er ostene som mottok sølv under årets oste-VM som ble arrangert i London. F.v. Edel blå, Granstubben (foran) og Camembert. 

Nyheter

I sin første VM-deltakelse gikk det dermed over all forventning for ysteriet på Sandvollan.

– At vi gjør det såpass bra, når hele 3000 oster er påmeldt, er selvfølgelig stas, og ikke minst veldig, veldig artig, sier daglig leder ved gårdsysteriet, Jostein Austli, som har fokusert på produktutvikling.

Skryt til ysterne

Det var ostene Edel Blå, Camembert og Granstubben som stakk av med hver sin andreplass i kategoriene blåmuggost, kvitmuggost og kittost.

– Å skulle lykkes i et VM er slett ikke enkelt. Ostene ble sendt til London en måned i forveien av konkurransen, og på en måned endrer osten karakter. Derfor må man kjenne produktet sitt godt, og i tillegg handler det jo litt om flaks. Marginene er små, sier Austli, som skryter av dem som yster ost hver dag ved Gangstad.

– De fortjener virkelig den anerkjennelsen de får med VM-plasseringene. Å jobbe med damene som yster til tre andreplasser i VM, er som å jobbe med Petter Northug når han tar sølv i VM på ski, smiler Austli fornøyd.

Høyere nivå

Yster ved Gangstad, Anne Margrete Granlund, forteller at utmerkelsene fra VM er svært gode å få. I tillegg til henne er også Hanne Heimveg, Amalie Tangstad, Maren Gangstad, Lena Andersen og Jane Herstad med i produksjonen. Astrid Aasen sørger for å administrere kontakten med kundene.

– Selv om Gangstad-osten har nådd høyt i konkurranser tidligere, tror jeg konkurransen er mye større nå enn før. Så det


er ikke en selvfølge at vi henter heim priser. Nå kreves det bedre håndverk, og dermed er prestasjonen også høyere, sier Granlund, som legger til at det er særlig artig at Granstubben gjorde det så godt som den gjorde i VM.

Gjør det godt

Granstubben er nemlig det nyeste tilskuddet av oster ved Gangstad.

– Vi har testet den ei stund, men vi landet ikke på et fast resultat før i slutten av august, sier Granlund.

Granstubben har for øvrig gjort det bra også andre steder siden den sto helt ferdig. Den ble, i tillegg til plasseringen under VM, kåret til årets melkeprodukt under Trøndersk Matfestival, gikk av med gull i NM, og står nå som én av tre oster i finalen under Det Norske Måltid.

Finalen i sistnevnte går av stabelen i Stavanger i januar. Senere i januar skal nettopp Granstubben også serveres både på den norske stand og den trønderske stand under Grüne Woche i Berlin.

– Det viser at vi har truffet med produktet vårt og at vi har gjort riktige valg, sier Austli.

Norsk i fokus

Austli forteller at det at osten Kraftkar stakk av med seieren for beste ost i fjor, har påvirket den norske deltakelsen i VM.

– Med Kraftkars seier ble norsk ost satt mer på kartet. På den måten har vi og flere andre blitt oppfordret til å delta i VM, sier han. Fjorårets VM ble avholdt i San Sebastian i Spania, mens neste års konkurranse finner sted i Bergen.

– Det sier litt om oste-Norge, avslutter Austli.