Urfremfører Bubbdalsspelet

Når Røra skolemusikkorps inviterer til jubileumsforestilling søndag, er det til og med til et sjøllaget spel.

JUBILERER: Røra skolemusikkorps er en høyst oppegående sekstiårsjubilant som søndag inviterer til forestillingen «Bubbdalsspelet» som handler om musiserende fjøsnisser og rotter. 

FLINKE: Drillerne er en viktig del av korpset, og de sørger for at drillstaven får ta en del høye svev. 

ALLSIDIGE: Musikantene kan mer enn å spille marsjer i 17. maitoget. Søndag varter de opp med fengede rymer og urframføring av et par melodier. 

Nyheter

Roger Helgesen har lenge gått svanger med en idé om et Bubbdalsspel, og sammen med instruktørene Espen Eriksen, Bård Eriksson og dirigent Erlend Østbø Juberg har han satt den ut i livet.

Fjøsnisser og rotter

– Ideen kom da det ble snakk om at de skulle legge ned ratdalen på Røra. Da de også rev gården Hellem begynte historien å ta form, gliser Roger Helgesen. De to instruktørene er heller ikke tapt bak ei vogn når det gjelder å snekre gode historier, og dermed var Bubbdalsspelet et faktum.

– Da gården ble revet ble fjøsnissene husløse og begynte å se seg om etter et annet sted å bo. Valget falt på Bubbdalen som ikke er så langt unna, men der er det rottene som regjerer. Nissene er også litt nedfor, for den magiske taktstokken deres har vært borte i 50 år, og dermed har de ikke kunnet musisere på ordentlig. På Bubbdalen får de beskjed om at de ikke er verdige musikere, og dermed får de ikke komme inn, røper herrene fra manus. Det går også et sagn om taktstokken, og det viser seg at den er i rottenes hender. Det store spørsmålet er om nissene og rottene blir enige og samspilte, for greier de det kommer den ordentlige nissen fram. Akkurat det får ikke publikum vite før på søndag, men det går noen rykter om en nisse som krasjet i en garasje …

Fengende rytmer

Både aspiranter, drillere og musikanter som til sammen teller 25 stykker synes det er artig å få vise publikum at de kan mer enn å spille marsjer på 17. mai, og det kan de virkelig. Det blir fengende rytmer, artige fortellinger og drillstaver som flyr høyt oppi lufta, ledet av engasjerte instruktører.

– Vi har to selvskrevne melodier også. Det er «Natt på Bubbdalen», skrevet og arrangert av Liv Elin Susegg, og det er «Nissen i garasjen» som er skrevet av Espen Eriksen og arrangert av dirigent Erlend, forteller Roger Helgesen stolt. Han sier at korpset er 60 år, og at dette er en del av jubileumsfeiringa.

– I sommer var vi på Tysklandstur, og i høst hadde vi ei seminarhelg med Quintus, forteller han. Korpset på Røra er det eneste skolekorpset i kommunen som har greid å holde aktiviteten gående sammenhengende i så mange år, og nå er de oppe i et godt og respektabelt medlemsantall.

– Vi håper på mye besøk på søndag. I tillegg til Bubbdalsspelet blir det enkel servering og jubileumsberetning med bilder fra årene som har gått, reklamerer lederne. Mandag 4. desember viser de Bubbdalsspelet som skoleforestilling på Røra.

– Er det flere skoler som ønsker besøk, så tar vi gjerne en turné, sier de muntert.