Flerkulturell førjulsfest

For å vise at de setter pris på flyktningguidene som gjør en stor, frivillig innsats, arrangerte Inderøy Røde Kors førjulsfest for guider og flyktninger på Øyna sist søndag.

NYTTIG: Det er nyttig, og ikke minst trivelig å ha en flyktningguide. Det synes fra v. Elias Saed, Adele Nassar, guide Sara Wassdahl og Rita Saed. Det synes også guide Synnøve Ystad og Lemlem som har blitt gode venninner.  Foto: Nina Fossum

EN LYSTIG GJENG: Festkledde barn med ulik kulturbakgrunn fant hverandre gjennom lek og moro på festen.  Foto: Nina Fossum

Nyheter

55 personer med små og store deltok på festen. De koste seg med god mat, underholdning, quiz, og ikke minst med god prat og sosialt samvær på tvers av kulturer.

En takk til guidene

Denne samlingen er først og fremst en honnør til våre flyktningguider. De gjør en kjempeinnsats, sier Tone Kvam. Hun forteller at de i dag har 12 enkeltstående guider, og sju som er familie/besteforeldreguider.

Synnøve Ystad er en av de enkeltstående guidene, og hun tilbringer tid sammen med Lemlem fra Eritrea. Synnøve er lærer på Steinkjer videregående skole, og er vant til ungdommer, likevel føler hun at dette er annerledes.

– Jeg og Lemlem er først og fremst venninner. Lemlem kom hit like før jul i fjor, og jeg startet som guide for henne i januar, forteller Synnøve. Hun bestemte seg for å prøve fordi hun hadde tid og overskudd til det, og fordi hun hadde lyst til å bli kjent med folk fra en ny kultur.

Lærer av hverandre

– Nå får jeg være sammen med Lemlem en gang i uka, og det er veldig trivelig. Vi går på turer, og Lemlem har lært meg å like eritreisk mat, sier Synnøve.

– Synnøve er veldig flink til å lage suppe. Hun lager også gode pannekaker, smiler Lemlem, og forklarer at de har pannekaker i Eritrea også, men at der lages de med salt fyll. Lemlem går på skole her, men hun synes det er litt vanskelig å lære norsk, og dialektene er litt forvirrende.

– Jeg kom først til Volda, og der lærte jeg nynorsk. Nå prøver jeg å lære både bokmål og engelsk her, sier hun og blunker. Lemlem kom hit alene. Hun har ingen søsken, men ei mor og besteforeldre som er igjen i Eritrea.

– Det er vanskelig å være ungdom i Eritrea, så jeg flyktet hit sammen med noen venner fra hjemlandet. De er nå i Oslo, sier hun enkelt. Hun savner selvsagt familien, men da er det ekstra godt å ha Synnøve.

Er til stor hjelp

Sara Wassdahl er flyktningguide for familien Nassar/Saed fra Syria, og hun kan varmt anbefale flere å gjøre det samme.

– Jeg begynte for akkurat ett år siden. Da bodde jeg i Kvistadbakkan, men nå har jeg flyttet til Levanger, forteller damen som er revisor av yrke. Det hindrer dem imidlertid ikke i å møtes, de må bare planlegge det litt bedre.

– Jeg kommer til Inderøy en gang i uka, men nå venter vi på at Rami Saed skal få førerkort, for da kan de besøke oss, smiler Sara. Hun forteller at hun har en sønn på 2 år, og han synes det er stas når «storfamilien» samles. Hun har aldri sett toåringen spise så mye som da han fikk servert arabisk festmat.

– Det er veldig fint å ha Sara som guide. Hun hjalp oss veldig mye da vi kom hit. Hun har lært oss om Inderøy, og vi snakker alltid norsk sammen, sier Rita som kom hit sammen med mor og bror for ett år og tre måneder siden. For fem måneder siden kom også pappa Elias Saed.

Rita går nå andre året på studiespesialisering på videregående. Hun lærer fort og får gode karakterer, og det store målet er å bli lege her i Norge.