Sangelevene holder Jenny i form

Jenny Nyvik startet som sangpedagog for elever i 1958, og hun holder fremdeles på, 92 år gammel. Sist helg holdt hun adventsstund for elever og gode venner.

STÅR PÅ: 92 år gammel har Jenny Nyvik (nummer 2 fra høyre) fremdeles sangelever. Her er hun sammen med fra v. brødrene Sigve og Aslak Trønsdal Lyngstad, Inger Merethe Trætli og Ingjerd Østhus. 

LÆRER MYE: Ingjerd Østhus har lært mye av Jenny, og under adventsstunden sang hun et par fine sanger. 

JULESTEMNING: Sigve Trønsdal Lyngstad fremførte en fin versjon av Nordnorsk Julesalme, akkompagnert av Sigrid Verstad. 

Nyheter

«Mitt hjerte er her hos Jenny, som gir oss glede og trøst. Hun sitter ved flygelet og skinner. Vi synger med hver vår røst». Diktet ble lest av Inger Margrethe Trætli som begynte som elev hos Jenny midt på 1980-tallet, og som fremdeles må innom henne en tur i ny og ne for å synge litt.

Barnestjerne

Jenny Nyvik synes det er trivelig å samle elever, venner og gamle kolleger til ei trivelig adventsstund. På bordet ligger allsanghefter, og fra kjøkkenet lukter det godt av varm sjokolade og påsmurt. Selv bruker hun de første minuttene til å mimre litt, både over egne og elevene sine opplevelser.

For Jenny har alltid sunget. Først da hun trådte sine barnesko i Røyrvik og dro rundt i bygda med gitaren på nakken for å spille og synge. Da hun var 11 år oppdaget en vikarlærer hennes sjeldne talent, og han ga henne timer i sang. Krigsåra bremset karrieren videre, for Jenny måtte ta over pliktene hjemme, samtidig som hun reiste rundt som husmorvikar og hjalp til der det trengtes.

Reiste ut etter krigen

Like etter at krigen var slutt reiste Jenny til Trondheim der hun begynte som elev hos sangpedagog Borghild Tvete Lian. For å betale for timene jobbet hun som hushjelp. Hun ble også med i flere kor, blant annet Nidaros Domkor. I 1948 reise hun videre til Danmark der tok hun timer hos sangpedagog Ruth Vitte. Det var også der hun hadde en to timer lang debutkonsert som gikk riktig så bra.

I 1949 giftet Jenny seg med Linde Nyvik, og da han fikk lærerjobb på Utøy flyttet paret hit. De fikk to sønner. Den første tida jobbet Jenny på barneskolen i Stokkan, men i 1962 kom hun til Sund folkehøgskole som sangpedagog. Der ble hun til hun gikk av med pensjon i 1992. Privatelever startet hun med allerede i 1958, og de har i løpet av de 59 årene som har gått vært flere enn hun kan telle.

Syngende brødre

To av dagens elever er brødrene Sigve og Aslak Trønsdal Lyngstad fra Kjerknesvågen.

– Jeg har et opphold hos Jenny nå. Det er litt tilfeldig, men jeg ble dimittert fra militæret på grunn av dårlig rygg, og derfor hoppet jeg på vokallinja på en folkehøgskole i Vestby i stedet, forklarer Sigve. Han trives på skolen, men synes han lærer mer hos Jenny.

– Jenny har mer fokus på teknikk. Hun er flink til å terpe med oss, smiler den unge gutten som også spiller trombone, litt piano og gitar. Aslak går første året på musikklinja ved Inderøy videregående, og han steppet inn hos Jenny da broren reiste. Han spiller i band, og er mest glad i å spille piano.

– Jeg er litt mer dreven på rockemusikk, men det er fint å lære sangteknikk hos Jenny, smiler han. Guttene forteller at de gjør et aldri så lite bytte med Jenny noen ganger. De slår plena hennes, og hun lærer dem å synge.

En høytidsstund

En annen av Jennys elever i dag er Ingjerd Østhus fra Verdal. Hun er kiropraktor, og de ble kjent for seks år siden da Jenny var hos henne.

– Jeg har lært utrolig mye av Jenny, blant annet det å få teksten godt fram, og hvordan man skal åpne opp for å løfte tonen opp og fram, sier hun. Ingjerd har alltid innbilt seg at det var lett å synge, men hun har erfart at det egentlig er ganske vanskelig.

Jenny stemmer i med en allsang. På pianoet har hun fått Sigrid Verstad til å hjelpe seg. Alle synger med på «Deilig er jorden». Da er det høytidsstund hjemme hos den spreke sangpedagogen.