Travel jul i kirka

Jula er tradisjonelt ei travel jul for ansatte i kirka. Årets jul er ikke noe unntak.

TRAVEL TID: Jula er ei travel tid for ansatte i kirka. F.v. sokneprest Ottar Strand, prestevikar Janne Grete Jørstad og kantorene Silje Vang Pedersen og Siv Anette Lorentzen. 

Nyheter

– I løpet av julehelga skal vi ha gudstjeneste i fem kirker. Her blir det ikke å ligge på latsiden verken for prest eller kantor, annonserer sokneprest Ottar Strand.

I fire kirker på julaften

Allerede med advent startet juleforberedelsene i kirka. Selve høydepunktet blir gudstjenesten på selveste julaften. Da skal prestevikar Janne Grete Jørstad til Heggstad kirke på Sandvollan og Salberg kirke på Røra. Soknepresten skal forrette i Mosvik kirke og i Sakshaug kirke.

– Før vi komme så langt skal vi innom flere steder på julaften. Blant dem sykeheimen i Mosvik, Inderøyheimen og omsorgsboligene på Nessjordet, forteller Strand.

Spesiell julaften

Prestevikaren innrømmer at det blir en spesiell julaften for henne.

– Dette blir første gang jeg holder gudstjeneste på julaften. Tidligere har jeg sittet i kirka og lyttet til juleevangeliet. Denne gangen er det jeg som skal formidle innholdet. Det blir kjempespesielt. Jeg vedgår at jeg gleder meg voldsomt til akkurat det, smiler hun.

– Alle er velkomne

Soknepresten sier at det alltid er kjempetrøkk i kirka på julaften.

– Julaften er en klar vinner i markedet. Folk vil ha hele pakken med gudstjeneste, gaver og tradisjoner. Ofte hører vi det sies blant folk at det er smått latterlig når noen går i kirka på julaften og ikke andre dager. Da sier jeg følgende: Folk skal få gjøre som de vil. De er hjertelig velkomne i kirka om det så bare er dette ene dagen i året de er i den. Når det er sagt, så skal det tilføyes at folk flest er oftere i kirka enn de tror. De er her i forbindelse med dåp, giftermål, konfirmasjon eller bisettelse, sier Strand.

Sangen ekstra viktig

Om prestene har det juletravelt, så har kantorene det like travelt. De skal øve inn sanger sammen med solister og kor. Og de skal øve inn alle de tradisjonelle julesangene.

– I julehøytiden er sangen ekstra viktig, sier prestevikar Jørstad.

Første juledag er det gudstjeneste i Vestvik kirke i Mosvik og i Sakshaug kirke. Andre juledag er det gudstjeneste i Heggstad kirke og Salberg kirke.

– I likhet med tidligere år blir det ingen gudstjeneste i Inderøy i løpet av nyttårshelgen, avslutter Ottar Strand.

Stig Leinan