– Julegavepapir er restavfall

– Julegavepapir skal ikke behandles som vanlig papir, men kastes i restavfallet, fastslår kommunikasjonsrådgiver hos Innherred Renovasjon, Øyfrid S. Knudsen.

IKKE papir: Glanset julepapir er ikke som annet papir og skal i restavfallet, heter det i ei pressemelding fra Innherred Renovasjon. (Foto: Innherred Renovasjon) 

Nyheter

I ei pressemelding antyder hun at norske husstander anslagsvis bruker minst 60 millioner meter glanset julegavepapir i jula.

Dårlig kvalitet

– Dessverre er dette papiret lite verdt så snart pakkene er åpnet. Kvaliteten på papiret er nemlig så dårlig at ingen vil ta det inn til gjenvinning. Vanlig julepapir må derfor i restavfallet. Ikke i papirdunken, for glanset gavepapir inneholder mye leire og fargestoffer, men minimalt med papirfiber og kan dermed ikke gjenvinnes til nytt papir, forteller kommunikasjonsrådgiveren.

Bruk alternativ innpakning

I pressemeldingen oppfordrer hun til at man tenker miljø når man pakker inn julegavene.

– Gråpapir og avispapir er fine og miljøvennlige alternativ til det vanlige julepapiret. Gavene blir vel så fine med et dekorativt bånd eller hyssing, og på julekvelden kan papiret sorteres og kastes sammen med annet papiravfall.

Å la barna dekorere gråpapir med tegninger og klistremerker er populært både for giver og mottaker, det blir ofte mye finere og i alle fall mer unikt enn det masseproduserte gavepapiret, smiler Knudsen.

Hun viser til at dersom man ønsker å være litt kreativ er det mange andre måter å gjøre det på.

– Ukeblader, gamle barnebøker, pappemballasje, veggtapet, bokser med lokk, stoff og gamle klær kan for eksempel gjøre nytte som gaveinnpakning, sier hun.

Ikke brenn julepapiret

De færreste unngår ikke en viss mengde glanset julepapir etter julekvelden. Da er det, ifølge kommunikasjonsrådgiveren, viktig at det kastes i restavfallsdunken.

– Restavfallet sendes til forbrenning hos Statkraft Varme i Trondheim. Det er ikke spesielt lurt å brenne det i ovnen eller peisen hjemme, sier Knudsen.

Hun forteller at den dårlige kvaliteten gjør at papiret danner mye sot når du brenner det.

– Den dårlige kvaliteten gjør at papiret gir lite varme, og det dannes mye sot når det brennes. Røyken er heller ikke bra for lokalmiljøet, og sot øker faren for pipebrann. Og så er det juletreet. Når det har tjenestegjort gjennom jula, tar vi det imot gratis på våre gjenbrukstorg, smiler Knudsen i presseskrivet og ønsker alle en god og miljøbevisst jul.