Sprer bataljonsvirus i «buskis»

Sandvollan Teaterlag lover galskap, forviklinger og humor når sceneteppet går opp for «buskisen» Virus i bataljonen. Norgespremieren skjer lørdag 3. mars.

KLARE FOR VIRUS: Seks av i alt åtte skuespillerne som skal på scenen i oppsetningen «Virus i bataljonen». F.v. Anita Lønvik, Svein Willy Gundersen, Morten Dragland, Helge Stuberg, Tommy Granhus og Rune Finstad Rømuld. 

PLEIE: Lotte (Anita Lønvik) sørger for at Gubben Andersson (Svein Willy Gundersen) får hjelp. 

Fakta
 • «Virus i bataljonen» av Per Andersson og Lars Classon. Oversatt til norsk av Berit Gundersen.
 • Regi – Vegard Moen
 • Premiere lørdag 3. mars.
 • Skuespillere:
 • Kommunalråd Leif–Rune Finstad Rømuld
 • Kafédriver Ingeborg–Sølvi Annie Kjølstad
 • Politi Harry–Magnar Kjølstad
 • Datanerd Sture Strøm–Tommy Granhus
 • Hjelpetrengende gubbe Andersson–Svein Willy Gundersen
 • Heimetjenesteansatt Lotte–Anita Lønvik
 • Hyper heimevernskar Thor Torsteinsen–Helge Stuberg
 • Kaptein Marklund i heimevernet–Morten Dragland
Nyheter

– Nok en gang har vi norgespremiere på en buskis fra Sverige. Det er blitt tradisjon her på Sandvollan. Årets forestilling er skrevet av Lars Classon og Per Andersson og den er oversatt av Berit Gundersen, smiler en av ildsjelene i teaterlaget, Svein Willy Gundersen.

Folkelig komedie

For den som lurer på hva buskis er, har Gundersen svaret klart:

– I utgangspunktet står buskis som forkorting av buskteater, det vil si friluftsteater. I dag står benevnelsen for folkelig komedie eller revy. Det er sånt vi liker å servere her på Sandvollan. Vi byr på noe som publikum liker. Vi håper selvsagt at publikum vil strømme til samfunnshuset for å få med seg også denne forestillingen, nikker han.

Regjeringsforslag skaper uro

Handlingen foregår rundt Ingeborg sin kafé i nærheten av kommunehuset. Utgangspunkt et er at regjeringen foreslår å legge ned Heimevernet. Da samler kaptein Marklund en tropp for å okkupere kommunehuset for å presse regjeringen til retrett og til å bevilge mer penger til Heimevernet.

Korrupt kommunalråd

I kommunehuset holder kommunalråd Leif til. Han er korrupt og underslår penger slik at den hjemmebaserte tjenesten sliter – ikke minst økonomisk. Kaptein Marklund sliter også – både med seg selv og med å samle troppen. For det skal vise seg at den lokale troppen langt fra framstår veltrent og disiplinert.

Mannfolkgærn

Midt oppi dette står kafédriver Ingeborg. Hun er mannfolkgærn og har et godt øye til kapteinen. Når disse blander seg sammen med en noe enkel politimann, en datanerd, en heimetjenesteansatt, en hjelpetrengende og en hyper heimevernskar er grunnlaget lagt for forviklinger og morsomheter.

Vil løfte taket

– Vi er sikre på at stemningen blir så god at samfunnshustaket her på Sandvollan kommer til å løfte seg nok en gang. Dermed må vi i teaterlaget også denne gangen være forberedte på å måtte gyve løs på større tømreroppgaver når forestillingene er over, sier sufflør Bente Kvam.

Fem oppsetninger

Teaterlaget har planlagt fem oppsetninger. Premieren skjer 3. mars. Her er det 18-års aldersgrense på grunn av alkoholservering. De øvrige forestillingene går av stabelen 6, 8, 9 og 13. mars.

– Her bør det bli rift om plassene. Men fortvil ikke. Om nødvendig setter vi opp enda flere forestillinger, blunker teaterlagsmedlemmene.