Besto Den store Styrkeprøven

OSLO: Sveinung Gravås debuterte i Den store Styrkeprøven på sykkel i 2014. I år var 63-åringen fra Straumen på nytt i aksjon.

FULLFØRTE: Sveinung Gravås, som for tre år siden syklet Norge på langs, fullførte i helga Den store Styrkeprøven på sykkel. 

Nyheter

– Jeg hadde ikke sett for meg at det skulle bli flere turer på sykkelsetet sørover. Men det ble vanskelig å si nei da svigersønnen rundt juletider spurte om jeg ville sykle sammen med han til Oslo. Det ble så jeg sa ja til den utfordringen selv om jeg hadde sagt at jeg ikke skulle sykle flere ganger. For jeg var fast bestemt på at det skulle bli med den ene turen ettersom det er hardt å sykle mellom de to byene, sier Gravås som tviler på at det blir flere starter.

Har gjort sitt

Den spreke syklisten føler nå at han har gjort sitt i styrkeprøvesammenheng. Spesielt ettersom det gikk så bra i år. Det gikk betydelig fortere denne gangen enn da Gravås gjorde unna jomfruturen mellom Trondheim og Oslo. Det til tross for at han har blitt fire år eldre. Sveinung ble klokket i mål på 19 timer og 47 minutter. Han forklarer fremgangen med at han denne gangen var en del av et lag som hadde forberedt seg godt og ikke minst hadde fin flyt.

Vanskelige forhold

Sveinung røper at gruppa hadde ambisjoner om å sykle godt ned på 17-timerstallet. Det var en målsetting som ble tatt før de visste at det kom til å bli motvind hele veien. Gravås og resten av feltet som hovedsakelig besto av utøvere fra Åsen-området, fikk vinden i fleisen allerede da de syklet ut av Trondheim sentrum. Mot- og sidevind hadde reisefølget helt til de kom til Oslo. Vinden var i perioder så stri at det var vanskelig å få fremdrift.

Verst var det opp Drivdalen og opp mot løypas høyeste punkt på Hjerkinn, og da de tok fatt på ferden over Dovre-platået. Sveinung Gravås forteller til lokalavisa at de andre jevnt over var en god del sterkere enn ham, og at han sånn sett dro nytte av det.

Syklet Norge på langs

Sveinung Gravås er vant med den type utfordringer på sykkelsetet. I 2015 syklet han og kjæresten Norge på langs. Det var en opplevelse som intervjuobjektet ikke ville ha vært foruten. Sveinung kan fortelle at det var tempoet han var mest spent på før starten i Trondheim. Vindforholdene var også et spenningsmoment ettersom det er stor forskjell på å sykle i med- og motvind i et så langt ritt som det Den store Styrkeprøven er.