Prestisjefylt pris til Hegdal

Saksofonist og komponist Eirik Hegdal mottok i dag Kongsberg Jazzfestivals store musikerpris på 200 000 kroner. Prisen gikk til en musiker som har markert seg sterkt på den norske jazzscenen.

Velfortjent: Saksofonist og komponist Eirik Hegdal mottok i dag Kongsberg Jazzfestivals store musikerpris. (Foto: Torbjørn Haugen)  Foto: Thomas Hegna

Nyheter

Det var under dagens åpning av Kongsberg Jazzfestival, der kulturminister Trine Skei Grande holdt den offisielle åpningstalen, at utdelingen fant sted.

Juryens begrunnelse

Ifølge en pressemelding legges det i juryens begrunnelse vekt på prisvinnerens mangfoldige virke. Eirik Hegdal var i en lang periode kunstnerisk leder for Trondheim Jazzorkester, og ledet i denne tiden orkesteret til en rekke kunstneriske triumfer – flere ganger i samarbeid med internasjonale storheter som blant andre Joshua Redman og Dave Holland.

Som komponist har han skrevet verk for Trondheim Symfoniorkester, Vertavokvartetten og Trondheim Sinfoinetta, i tillegg til utallige jazzkomposisjoner både for egne og andres band. Han har til og med – i samarbeid med Asle Karstad og Trondheim Voices – vunnet en Heddapris for audiovisuell design og lyddesign til teaterforestillingen «Hundre hemmeligheter».

– Juryen ønsker også å understreke Eirik Hegdals fremragende evner som instrumentalist, og for hans pedagogiske virke. Eirik Hegdal er et musikalsk kraftsentrum, ikke bare for Trondheim, men for hele landet, sier Tor Dalaker Lund, medlem av juryen for Kongsberg Jazzfestival musikerpris.

En betydningsfull pris

Kongsbergs Jazzfestivals store musikerpris (tidligere DNB-prisen) skal gå til en utøver som har markert seg på den norske jazzscenen, og som samtidig viser potensial for videre utvikling, både nasjonalt og internasjonalt. Juryen mener årets prisvinner oppfyller disse kriteriene med god margin. Som en del av prisen, holder prisvinner konsert på Kongsberg Jazzfestival året etter.

Prismottakerne fra de to siste årene, Susanna Wallumrød (2016) og Marius Neset (2017) har begge kommet tilbake til festivalen året etter og har gjort tre unike konserter i tre ulike konstellasjoner.