Orgelfesten er i gang

Det var barne- og ungdomskoret Vivace som fikk æren av å synge inn nyorgelet i Sakshaug kirke, og det ble en flott og verdig start.

VENTETIDA ER OVER: Det nye orgelet har blitt et praktverk, både musikalsk og visuelt. Denne uka innvies det med en rekke spennende arrangementer. 

FLINKE: Barne- og ungdomskoret Vivace fremførte undringsmessen «Drømmedryss» på søndag, og de imponerte som alltid. 

GLEDER SEG: Siv Anette Lorentzen og Bjørn Bratsberg gleder seg til å bli kjent med orgelet. 

KLINGENDE FOREDRAG: Kirkeverge John Halvor Berg (t.h.) takket de dyktige orgelbyggerne Jann Magnar Fiskvik (t.v.) og Nils Günter Torkildsen (i midten). 

Nyheter

Vivace fremførte undringsmessen «Drømmedryss» på det første av en rekke arrangement i forbindelse med innvielsesuka av det nye orgelet. Bjørn Bratsberg har skrevet musikken til messen, og Kari Stai tekstene.

En flott opplevelse

Drøyt 400 publikummere fikk høre Vivace, under ledelse av dirigent Siv Anette Lorentzen, og de gjorde en formidabel jobb, både barne- og ungdomskoret. De gode og treffende tekstene Kari Stai har skrevet satt som et skudd, og de ga rom for glede og ettertanke. Ekstra artig er det også at hun står bak tekstene til innvielsen av det nye orgelet, drøyt 18 år etter at hennes far, Sigmund Jarle Stai begynte å ymte frempå om at det kanskje var på tide med et nytt orgel.

Dyktige kantorer

En mektig «Amen» satte punktum for en én og en halv times lang musikalsk messe, og vi får håpe det ikke er siste gangen den blir fremført. Verket fortjener virkelig å leve videre.

Da generalsekretæren i Ung Kirkesang, Nils Hidle overrakte velfortjente blomster til slutt, så beskrev han Vivace som et fyrtårn innen ung kirkemusikk.

En ting er også like sikkert, og det er at vi i Inderøy har noen usedvanlige dyktige kantorer som sørger for at musikklivet i bygda spirer og gror til glede for oss alle sammen, og de gleder seg nå veldig til å gjøre seg skikkelig kjent med det nye orgelet.

Klingende foredrag

Senere denne uka var det duket for «Klingende foredrag». Der fortalte orgelbyggerne Jann-Magnar Fiskvik og Nils Günter Torkildsen om byggeprosessen som har vart i godt og vel tre år, mens kantorene Lorentzen og Bratsberg demonstrerte lyden fra orgelet.

Orgelbyggerne fortalte at orgelet i Sakshaug kirke på en måte er slutten på en orgeltrilogi på Innherred. Først bygde de et orgel med 38 stemmer i Levanger kirke. Så ble det orgel i Steinkjer kirke, og det var selvsagt enda større med sine 44 stemmer.

– Men galskapen var ikke over med det. Når Sakshaug kirke skulle ha nytt orgel skulle det selvsagt være enda større, og endte på 46 stemmer, sa orgelbyggerne muntert. De syntes det var en drøm å få bygge dette orgelet, og de uttalte at de var veldig takknemlige for oppdraget.

Som orgelbyggerne sa, så tjener de først og fremst én herre, og det er musikken. De har likevel lagt sin sjel i å bygge et kortreist orgel som også passer godt i Sakshaug kirke utseendemessig. Det er riktig flott og majestetisk, og et nytt og åpent rekkverk på galleriet viser det i all sin prakt.

Et stort dugnadsløft

Som kirkeverge John Halvor Berg muntert uttalte det, så har orgelet kostet omtrent 1000 kroner per kilo orgel, og at det veier et sted mellom 10 og 12 tonn. Men det flotte instrumentet har blitt en realitet, takket være en arbeidsom orgelkomite som har samlet inn penger i 18 år, takket være bidrag fra private, næringsliv, lag, foreninger, kommunen, og ikke minst dyktige orgelbyggere. Resultatet er at vi i dag kan være stolt over å ha det største orgelet i ei landskirke i Norge. Orgelfesten fortsetter, og i kveld er det konsert med Iver Kleive og Knut Reiersrud. På dagtid lørdag blir det åpen forestilling med «Fra pipe til pipe» ved H. Sommero og M. Meløy, og om kvelden er det duket for «Gloria og Christmas Cantata» med prosjektkor og musikere. Orgelfesten avsluttes søndag med innvielsesgudstjeneste og orgelkonsert ved Olivier Latry.