Ny bok fra Kari Stai

«Pyse» er navnet på den nye boka fra Inderøyforfatter Kari Stai. Boka ble lansert i slutten av januar.

NY BOK: «Pyse» er tittelen på den nye boka av Kari Stai. Boka kom ut i januar i år. 

Tekst og bilde er like viktig.

Nyheter

Den er Karis andre i rekken i Løveunge-serien. Tidligere har hun gitt ut boka «Treet» i samme serie. Det er forlaget Cappelen Damm som står bak Løveunge-tilbudet.

For lesestartere

Forfatteren sier at bøker i Løveunge-serien er små og fargerike billedbøker med lettleste historier fortalt med lite tekst.

– Boka er ment for små, lesestartere i alderen 4 til 7 år. Min bok er tenkt for de aller ferskeste leserne. Jeg mener at tekst og bilde i boka «Pyse» er like viktig. I likhet med andre bøker i denne serien er det også i denne maksimalt én setning per side. Som illustratøt prøver jeg alltid å få et bilde til å si mer enn ord. Jeg har gjort mitt beste for å få til akkurat det også i denne boka. Om jeg har lyktes er en annen skål, smiler hun.

På bokmål

I motsetning til Karis bøker om Jakob og Neikob er Pyse skrevet på bokmål. Kari innrømmer at hun synes det er spennende å komme med ei bok som ikke er på nynorsk.

– Jeg har et avslappet forhold til språket. For meg har det ikke vært noen kampsak at Pyse skal være på nynorsk. I stedet synes jeg det er helt ok at den er på bokmål. Språk påvirker fortellinger. Pyse synes jeg passer på bokmål. Den hadde sikkert også passet på nynorsk, men sånn ble det denne gangen. Uansett språk, for meg er det stort å få muligheten til å gi ut bok i Løveunge-serien, nikker hun.

Om å passe inn

Historien om pysen Jon tar for seg noe mange vil nikke gjenkjennende til; nemlig om å møte det du er mest redd for. Jon liker ikke brus og gruer seg til bursdagsselskapet. Han vet at alle de andre elsker å drikke brus. Da er det vanskelig å være den som skiller seg ut.

– Kort fortalt handler historien om å prøve å passe inn, om å føle at du kommer til kort. Og så finne ut at vi alle har noe vi er redde for: Jo da. Fortellingen om pysen Jon ender godt. Det gjør jo vanligvis det i barnebøker, forteller forfatter Kari. I sin anmeldelse av boka skriver Janne Karin Støylen dette i Dag og Tid: «Biletet er med på å opne teksten for refleksjon og samtale. Slik når boka fram til lesaren, og ho blir verande som ei erfaring.» «Pyse skubbar på grensene for sjangeren boka er plassert i, dette er ei god biletbok i lettleseninnpakning.»