Skal streike for miljøet

Den svenske klimaaktivisten Greta Thunberg har inspirert ungdom verden over til å streike for klimaet. Nå skal Inderøy-ungdom vise sitt engasjement.

VISER ENGASJEMENT: Elevene ved Sund folkehøgskole skal streike for klimaet fredag 22. mars. Foto: Privat 

– Jo flere vi er, jo større spor vil vi sette

Nyheter

Det skjer 22. mars, etter initiativ til en nasjonal streikedag i regi av Natur og Ungdom.

– Vi skal streike, og hensikten er rett og slett å vise at vi bryr oss om miljøet, sier elevrådsmedlem ved Sund folkehøgskole, Johanne Solberg.

I planleggingsfasen

Hvordan streikedagen skal se ut i Inderøy er imidlertid fortsatt ikke helt klart.

– Vi er tidlig i planleggingsfasen, men den foreløpige planen er at vi som er elever ved Sund skal bruke litt tid på morgenen til å lage plakater, før vi i samla tropp rundt lunsjtider går til Inderøy Rådhus. Der satser vi på at vi får noen taler på plass, og på et musikalsk innslag eller to, sier Solberg, som forteller at det jobbes med å få både videregående skole og ungdomsskole med på laget.

– Jo flere vi er, jo større spor vil vi sette, smiler hun.

Vurderte Trondheim

Solberg forteller at Sund-elevene i utgangspunktet tenkte seg til Trondheim på den nasjonale streikedagen.

– Vi vurderte å reise dit for å være med på en større markering der, men bestemte oss for å vise at man ikke må bo i by for å markere seg, være politisk aktiv og klimaaktivist, sier hun.

Flere tusen

Ifølge Natur og Ungdoms hjemmeside på nett er det ventet at over 10.000 ungdommer vil streike 22. mars. Dette tallet inkluderer likevel ikke steder hvor lokallag i Natur og Ungdom ikke står som arrangør av streiken. Inderøy-ungdommen kommer dermed som et tilskudd.

«Det er vi unge som må ta regningen for politikernes tiltaksløshet i klimapolitikken. Men i stedet for å kutte i utslipp, deler regjeringa ut nye oljefelter i Arktis, og planlegger nye flyplasser og rullebaner. Det er ikke noe vits i å studere for ei framtid hvor miljøet er ødelagt. Derfor streiker vi skolen 22. mars», heter det på nettsiden.