I lærebøkene står det, at vi mennesker bør bli vegetarianere. Dette grunnet klimaet. Pensum viser derfor til feil forskning. Hvorfor?

Selv har jeg lagt merke til en del fakta i pensum jeg enten ikke er enig i, eller som rett og slett er feil. Et eksempel er forslaget om å bli vegetarianer for å redde klimakrisen vi er i nå, men det å bli vegetarianer er ikke det beste for klimaet. I et normalt kosthold trenger vi næring og proteiner. Derfor om du er vegetarianer trenger du matprodukter som bønner, linser, kikerter og avokado. Disse produktene er klima «værstinger».

La oss ta avokadoen som eksempel. Dette blir masseprodusert i Mexico, som et protein alternativ til kjøtt. Under produksjon tar det mye drikkevann. Samtidig må man importere lange distanser med bil og båt som slipper ut mye mer enn, vis man bare hadde kjøpt norsk kjøtt. Noe som også er bra med norsk kjøtt er antibiotika mengden. Norge bruker minst antibiotika på dyr i hele Europa. Vi har også verdens laveste klimaavtrykk.

Det er selvfølgelig forskjell på importert og nærliggende kjøtt. Et argument som ofte brukes er, vis du frakter 1 kg kjøtt sammen med 1 kg grønnsaker rundt jorden ville kjøttet ha mer utslipp en grønnsakene til sammen. Noe som stemmer. Samtidig får du mer utnytte av kjøttet da du får mer energi, enn det du får av grønnsaker.

Visste du at Norsk storfekjøtt produsert av ei norsk melkeku. Sammenlignet med importert kjøtt fra Brasil er norsk kjøtt 1/3-del av klimaavtrykket. Samtidig river de ned regnskog i Brasil får å få større beite området. Noe som er dårlig for klimaet da trær trekker til seg CO₂ og slipper ut oksygen.

Så får å ta vare på klimaet må man heller kjøpe norske produsert mat. Da det er ikke alt av grønnsaker man kan dyrke her i Norge. Nesten alt av den grønne maten som selges i Norge er importert fra utlandet. Mat er heller ikke det eneste som vi må sette søkelys på får å forandre klimaet.

Livsstilen til menneskeheten har også mye og si for klimakrisen. En tur-retur til New York fra Oslo slipper ut 2,2 tonn CO₂. Får å sette dette i perspektiv så utgjør dette det samme som 846 kjøttmiddager, ifølge SAS sin utslippskalkulator. Så hvorfor sette søkelys på å forandre matvaner får å få klimakrisen til å bli bedre, når vi heller kan resirkulere, reise mindre eller sette bilen litt oftere igjen hjemme. det er dette som bør stå i pensum. Ting må settes i perspektiv. Ikke ødelegge for den norske bonden, bruk heller tiden din på å oppdage Norge og hva landet ditt kan tilby deg.

Isak Kimo, Styremedlem Inderøy AUF