Gå til sidens hovedinnhold

Søndag reiser Ole-Marius til Kina med et mål for øye: Å hjelpe kineserne til store prestasjoner på langrennski i OL

KARANTENE: Ole-Marius må sitte i karantene i hele oktober når han ankommer Kina. For å holde seg i form, løper han en mil annenhver dag på hotellrommet.

Når Ole-Marius Bach setter seg på flyet søndag, vet han ikke når han er tilbake til familien i Inderøy, annet enn at det det blir tidligst etter OL i Beijing – i februar 2022.

For abonnenter

Dagen starter som den har gjort hver dag siden Ole-Marius Bach kom tilbake fra Kina i mars. Hjemmepappaen sykler med treåringen Levi og lillesøster Nellie Torine (1), den lille kilometeren hjemmefra til barnehagen på Straumen. 11-åringen Phillip har allerede ruslet til skolen på egen hånd.

– Det er stor kontrast fra livet hjemme til hverdagen i Kina. Denne jobben er egentlig ikke forenelig med et familieliv. Jeg hadde aldri gått inn på en sånn avtale om jeg hadde vist hvordan det skulle bli. Planen da vi inngikk avtalen i 2018, var at vi trenere skulle gå i en tre ukers turnus. Det satte koronaen en effektiv stopper for, forteller Bach, som få måneder før avreise hadde blitt trebarnsfar.

Bach er nemlig en del av trenerteamet som skal bringe heder og ære hjem til arrangørlandet Kina under vinter-OL i Beijing 2022. Og i september i fjor pakket han kofferten for å tilbringe det han trodde skulle bli fram til verdenscupåpningen, i Kina.

– Hjemreisen høsten 2020 ble stadig forskjøvet, og det som skulle være tre uker, ble et halvt år. Hadde vi reist ut av Kina på det tidspunktet så hadde vi ikke kommet inn igjen. Nå er det de strenge karantenereglene som gjør det umulig å pendle fram og tilbake, sier Bach.

En måned i karantene

Når Bach ankommer Kina over helgen har han allerede gjennomgått en koronatest på fredag og en på mandag. Så bærere det rett i karantene i Shanghai.

– Jeg blir sittende i karantene, alene på et hotellrom i hele oktober. Kina har innført fjorten dager isolasjon for alle som ankommer landet, i tillegg må jeg ha to uker karantene før jeg slipper inn i treningsbasen, forteller Bach.

Han har forberedt seg litt bedre på karanteneoppholdet denne gangen.

– Sist hadde jeg to sjokolader, kaffe og en pakke knekkebrød tilgjengelig. Selv om vi får servert frokost, middag og kvelds, så er det så som så med maten. Den første tiden lever jeg dessuten i norsk tid, så maten blir servert når jeg sover. Det var mange dager jeg gikk sulten til sengs sist for å si det sånn, forteller han.

Bach hadde fått med seg at en av trenerkollegene hadde som mål å springe en mil annenhver dag inne på hotellrommet, og det mente Bach han burde klare selv også. (Se video).

– Det blir dagens mål å legge ut treningsøkta på Strava. I fjor måtte jeg gi meg etter en uke, fordi jeg fikk betennelse i ankelen av alle vendingene. Hotellrommet er kanskje 10 meter, så det blir noen av dem: nå har jeg kjøpt meg nye joggesko, så jeg skal prøve igjen. I tillegg har jeg med flere bøker, sier langrennstreneren.

Landslagstrener

Når skitreneren reiser på søndag er det med et mål for øye – å hjelpe kineserne til til store prestasjoner i langrennsløypene under OL på hjemmebane i Beijing i februar 2022.

– Avtalen kom til gjennom Bernhard Rønning som var smører for Kinas landslag i 2017. Han fikk i oppgave å danne et trenerteam fra Norge, og jeg fikk spørsmål om jeg var interessert i å bidra. Så ble det Rønning, Anders Høgberg og meg som fikk oppgaven. Det første året var løperne i Trondheim og Meråker for å trene, og det var også planen at de kinesiske utøverne skulle til Europa for å konkurrere, forteller Bach.

Treningsanlegget ligger på grensen til Indre Mongolia, 7 – 8 timers biltur nordøst for Beijing. Vinterstid synker temperaturene ned i -50 effektive grader, og her er det tett program seks dager i uka.

– Vi spiser frokost i halv sju tiden før vi har første treningsøkt fram til lunsj klokken 12.00. Så har utøverne hvile fram til ny økt som starter 15.00. Klokken 18.00 er det middag, og etter middag er det tid for treningssamtaler, forberedelser til neste dag og annet forefallende arbeid. Søndager har vi fri. I troppen er det 40 utøvere som trener fram mot OL, men bare fire får konkurrere i hver øvelse, så den interne konkurransen er stor, forteller Bach.

Nært forhold til utøverne

Skitreneren forteller at utøverne i Kina har kommet til toppen på litt andre premisser en utøvere her hjemme, noe som har stor innvirkning på motivasjon og prestasjon.

– De som blir gode her hjemme har en indre drivkraft og går på ski fordi de har lyst til det og brenner for sporten. I Kina kommer flere av utøverne fra andre sporter, som maratonløping, svømming og lignende. Noen blir idrettsutøvere fordi familien får betalt for det. Vi har utøvere som kommer fra områder med svært lav levestandard, og vi kan ha interne språkutfordringer fordi de kommer fra ulike deler av landet, forteller Bach som har utviklet et nært forhold til flere av utøverne han har ansvar for.

– Det er en opplevelse å være med. Vi får også reist en del internt i Kina, og får sett mye. Det mangler ikke på samtaletemaer når man kommer hjem, sier han.

Spørsmål hva han tenker om å jobbe for en stat som Kina, er han også vant med å få.

– Jeg trives veldig godt med jobben og liker å arbeide med folk. Det er et fint springbrett for trenerkarrieren. Storpolitikken får vi holde utenfor, sier Bach.

Samboer Stine backer opp

Å opprettholde kontakten med dem som er hjemme i Inderøy er viktig for familiefaren.

– Dette hadde aldri gått om jeg ikke hadde hatt en samboer som backer meg opp og stiller opp på hjemmebane. Jeg var på nippet til å legge inn årene i sommer, men da var det Stine som oppmuntra meg til å holde ut, sier han.

Så da blir det samtaler og videomøter via appen Wechat som binder familien sammen det neste halve året, og for andre år på rad blir det jul uten familien.

– Jula er ikke det verste, det er mange som må jobbe på julaften. Det er mye verre å være borte hver helg i et halvt år, ikke få ta med ungene på fisketurer og skiturer, sier Bach.

Hvordan skal den siste helga hjemme tilbringes?

– Det blir et vanlig liv fram til avreise. En tur på hytta, polere bilen, forefallende ting jeg ikke får gjort fra Kina. Og så skal jeg selvfølgelig klargjøre ungenes ski og staver før jeg reiser, sier landslagstreneren.

Kommentarer til denne saken