Dugg i gresset, 30 grader i skyggen, storm i kastene og hagl i ansiktet. Det er noe av det som kan vente forventningsfulle Inderøyninger når de til helgen vender snuten mot Østersund for å være en del av det som tidligere var den årlige faste begivenheten for hundrevis av Inderøyninger – nemlig Storsjøcup.

Best i lag

Inderøy IL stiller i år med sju lag med forskjellige sportslige ambisjoner, men de utenomsportslige ambisjonene er de samme; ha en morsom minnerik uke med venner og kjente. Inderøy IL – Fotball har adoptert slagordet til Inderøy kommune. «Best i lag». Storsjøcupen er den tida på året hvor dette praktiseres mest. Der hjelper lagene hverandre om det mangler noen spillere til kamp, der reiser spillerne for å følge med på de andre lagene når de spiller kamper og der samles foreldre og foresatte på tvers av lagsammensetningene og tilbringer tid med folk man ikke tilbringer tid med hjemme i Inderøy. Ja, i Østersund er vi virkelig «best i lag».

Glede – Samarbeid – Respekt

Inderøy IL – Fotball er en stor organisasjon og det er viktig for alle at vi kjører i samme retning. Visjonen vår er Glede – Samarbeid – Respekt. Det mest grunnleggende i fotballen er «Glede», hvis ikke fotballen er morsom, så er det ingen vits å være med. De beste fotballspillerne i verden har også hatt det moro når de har trent de mange tusen timene.

For å få treningene morsomme er vi nødt til å «Samarbeide». Spillerne er nødt til å samarbeide på banen for å oppnå best mulig resultat, trenerne må sørge for å gjennomføre morsomme treninger.

Det siste punktet er «Respekt». Spillerne må ha respekt for dommere, medspillere og trenere. En manglende respekt for frivilligheten er et økende problem i fotballen, og da særlig foreldre som står på siden. På Storsjøcupen er dette et viktig punkt, der konkurranseinstinktet til de fleste slår ut i full blomst.

Vi ber innstendig om at trenerens laguttak respekteres og at vi svelger vår egen frustrasjon når dommeren gjør noe du ikke er enig i, eller hvis en spiller slår en dårlig pasning. Trenerne i Inderøy IL er 100% dugnad og vi er veldig takknemlig at de bruker hundrevis av timer i året for å sørge for fotballaktiviteten i klubben.

Utvandringen

Flere hundre Inderøyninger er i Østersund storsjøcupuka, så om man ønsker å møte naboer, anbefales det å kjøre over grensa. Når undertegnende spilte fotball og deltok som spiller på Storsjøcup var det to bobiler som stod utenfor Torvallaskolen, der Inderøylagene holder til. Det gikk fire busser fra Kulturhuset. I år går det ingen. På Torvalla er det over 200 campingvogner, bobiler og telt ialle fasonger. De aller fleste velger å bruke én uke av ferien sin på denne turen, vi må bare huske i all denne ferieringen at vi alle er på et idrettsarrangement, og at kanskje ikke alle de normale ferieaktivitetene passer så godt denne uka, noe som ikke har vært noe problem tidligere år heller.

På grunn av Covid 19 så er dette den første store turneringen for mange. Det blir mye nye inntrykk og opplevelser. Viruset har gjort mye med fotballen rundt omkring. Det er betraktelig færre ungdommer som spiller fotball. Grunnene til det er nok flerfoldig. Men mangelen på sosiale møtesteder er nok en av årsakene. Dette gjør årets Storsjøcup enormt viktig. Vi er i felleskap nødt til å gjøre Storsjøcupen til en udelt positiv opplevelse til både trenere, foreldre og ikke minst spillere, så de reiser hjem og forteller klassekamerater at dette er noe de må bli med på til neste år.

Tap og vinn med samme sinn.. Ca.

Undertegnende har vært med på mange cuper, i Østersund, Oslo og Danmark, med veldig varierende sportslige resultater. Selv om resultatene kjennes veldig viktig ut når du står midt i turneringen, så er det i bunn og grunn ikke det som teller. I år er det ekstra viktig og fokusere på det sosiale rundt kampene. Minner skapes, vi må sørge for at disse minnene ikke er vonde. Vonde minner er ikke et tap på overtid mot Verdal, men vonde minner er at du ikke følte at du var en del av laget. Dette på grunn av manglende spilletid, det er noe som trenerne må tenke på. Vonde minner er også hvis man ikke er en del av laget sosialt, det er et ansvar vi alle må ta. Foreldre, trenere og spillere. Ta vare på hverandre, da blir det en god opplevelse for alle. Poenget jeg skal fram til er enkelt. Det handler ikke om å vinne. Ja, vi skal alltid gå ut på banen for å prøve å vinne, men det skal ikke gå på bekostning av noe. Ikke la han ene gutten sitte på benken hele kampen bare fordi en kamp er jevn. Ikke stå å rop på dommeren fordi vi mener det er vårt kast, frispark eller hva det nå enn skal være. La treneren på den andre benken få holde på for seg selv. Jeg har hørt mange historier fra tidligere år. Historier som har gjort at jeg skjemmes litt. Ikke la 2022 bli et sånt år. La 2022 bli det året da Inderøy IL prates om som en foregangsklubb for hvordan en fotballkamp skal ledes fra sidelinja. La 2022 bli året da supporterne våre hylles for et nydelig engasjement og ikke upassende oppførsel og kommentarer.

Vi gleder oss til cup, vi sees i Østersund!

#soddogsyltetøy #bestilag

Med sportslig hilsen

Inderøy IL – Fotball v/styreleder Adrian Viken