Gå til sidens hovedinnhold

SV har rødfarget Vedum og Støres budsjett

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

SV har fått satt fargen på Støres regjeringsprosjekt. Skattene for vanlige folk skal opp for å finansiere varige økninger i offentlige budsjetter. Det er uheldig i tiden vi er i med varslede renteøkninger, strømpriser som stadig slår nye rekorder og markeder som fortsatt er i ubalanse etter covid.

Regjeringen og SV gir ikke svar på de store utfordringene Norge står overfor. De utelater å prioritere tiltak som gjør at flere kan kvalifiseres for komme ut i jobb, de kutter i kunnskap i skolen, de kutter i tiltak for elever som har kunnskapshull etter korona, og øker skatten for jobbskaperne i næringslivet.

Nå angripes også næringen som sørger for en stor andel av inntektene i statsbudsjettet, det blir ingen 26. konsesjonsrunde på norsk sokkel neste år, til skuffelse for de som jobber i olje- og gassindustrien og leverandørindustri langs hele kysten. Dette vil potensielt innebære stor usikkerhet i lokalsamfunn på Innherred og risiko for redusert skatteinngang til allerede slunkne kommunekasser.

Budsjettet er dårlig nytt for alle som skaper jobber, og alle som ønsker å komme seg ut i jobb. Regjeringen gjør det dyrere å skape og eie arbeidsplasser i Norge, samtidig heves terskelen for at det skal lønne seg å komme inn i en jobb eller stå lenger i jobb. At de pynter på budsjettet ved å reversere noen av den forrige regjeringens kutt bidrar ikke i stort i en situasjon som krever omstilling.

I en tid hvor renten skal opp og strømprisene er rekordhøye kommer folk til å merke det på lommeboka når regjeringen øker skattene kraftig. Nå blir det dessverre vanlige folks tur til å betale mere, og det er grunn til å tro det bare begynnelsen på denne regjeringen sine prioriteringer.

Geir Jostein Ørsjødal, Inderøy Høyre

Kommentarer til denne saken