Gå til sidens hovedinnhold

SV støtter de streikende på Kastvollen

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Torsdag 18. februar går 16 flere ansatte ved Kastvollen ut i streik. Til sammen har 13 ansatte i private helsetjenester vært i streik siden 20. januar på helsetjenester, to av dem på Kastvollen. Opptrappinga skjer kun på Kastvollen. Kravet deres er ikke stort, det er rett og slett lik lønn for likt arbeid.

Det er stor forskjell på lønna til ansatte i pleie- og omsorgsoverenskomsten NHO 481 og tilsvarende yrkesgrupper i offentlig sektor. NHO 481 omfatter helsefagarbeidere, omsorgsarbeidere, sykepleiere, helsesekretærer, hjelpepleiere, hjemmehjelpere, assistenter, kontor- og administrasjonsmedarbeidere, kokker, renholdere og byggdriftere. Fagforbundet har totalt 726 medlemmer på dette tariffområdet, så de som streiker gjør det på vegne av alle disse.

Flere av disse har svært lav lønn, det finnes tilfeller der kommersielle institusjoner betaler opptil 100 000 mindre enn en kommunal sykeheim. I 2019 fikk sykepleierne et lønnsløft som tilsvarte kommunal lønn, men de andre yrkesgruppene i NHO 481 sitter igjen med svært lav lønn.

NHO Service og Fagforbundet var i mekling i midten av januar, men ble ikke enige. Den manglende forhandlingsviljen til arbeidsgiverne førte til at fagbevegelsen tok ut noen ansatte i streik. Bransjen finansieres av skattepengene våre, og alle yrkesgrupper fortjener anstendige arbeidsvilkår.

Gi de ansatte i privat helsevesen like arbeidsvilkår som tilsvarende stillinger i offentlig sektor!

Siv Furunes, Stortingskandidat for Trøndelag SV, Nord-Trøndelag valgdistrikt

Kommentarer til denne saken