Gå til sidens hovedinnhold

Ungdomskulturen og LIVET

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Jeg har jo skrevet om LIVET tidligere, men det hjelper tydeligvis ikke – så en gang til.

I siste Inderøyningen er det stort oppslag om usunn ungdomskultur. Det vises til en rekke tiltak de siste årene: Mobbeopplegg, Ung i lag, miljøarbeidere etc. Men det ser ikke ut til å ha hjulpet nok.

Nå sier politikerne at de vil satse på ungdommen. Samtidig sies det i avisartikkelen at en vil satse mer på forebygging. Det er jo bra, men er det bra nok? Hittil har alt en har gjort, tydeligvis ikke vært godt nok. Ludvigsenutvalget har i de nye undervisningsplanene tatt inn livsmestring i flere fag. Jeg har ikke tro på et slikt opplegg – det blir alt for tilfeldig og planløst. Det ser i alle fall ikke ut til å ha virket hittil.

Derfor mener jeg Inderøy burde bli prøvekommune på faget LIVET – som jeg altså har skrevet om tidligere. Faget LIVET skal starte i barnehagen (3-åringer er allerede i gang med mobbing) – fortsette i grunnskolen og ut videregående med 1 uketime.

I faget skal en alltid være oppdatert på problemer og bl.a. forebygge (langsiktig) og gjør strakstiltak med: Ensomhet, mobbing, ødeleggelsestrang, fysisk og psykisk trakassering/vold, overgrep, kriminalitet, angst, depresjon, selvmord, psykisk og fysisk helse, empati, følelser, selvfølelse, selvtillit, intoleranse, egoisme, respekt, kosthold/vektproblemer, rusavhengighet, gruppepress, skjermliv/nettbruk, sosial atferd, vaner/uvaner, vennskap, forelskelse/kjæresteri, kjærlighetssorg, pubertet. Barneliv, ungdomsliv, voksenliv, eldreliv - oppdragelse, foreldrerolle, familieliv, samliv, partnervalg – og ikke minst leveregler, atferd og oppførsel basert på menneskerettigheter (flerkulturelt samfunn).

Faget skal være for alt i livet – hele livet. Det må være ryggraden i skolen og ledes av klasselærer med god hjelp fra fagpersonell. Og så må en huske at en lærer både bedre og raskere ellers når en trives og har det bra.

Og som jeg har sagt før – det skal være et gla’fag. Det handler om å få opp livsmotet – gle’ seg i livet sitt. Nå er det jammen på tide at en prøver LIVET – alt av tiltak hittil, ser jo som sagt ikke ut til å være godt nok.

Per Vatn

Kommentarer til denne saken